Евросъюзът с планове да намали с 5 млн. децата в риск от бедност в Европа

15.06.2021 | 12:25
по статията работи: econ.bg
Европейският съюз си обеща да намали с 5 милиона децата, които са в риск от бедност през следващото десетилетие. По официални данни в ЕС има 18 млн. деца, които живеят на границата на бедността
Евросъюзът с планове да намали с 5 млн. децата в риск от бедност в Европа
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейският съюз си обеща да намали с 5 милиона децата, които са в риск от бедност през следващото десетилетие. По официални данни в ЕС има 18 млн. деца, които живеят на границата на бедността.

Социалните министри в ЕС приеха късно в понеделник препоръка, която ангажира правителствата с разработване на политики, насочени към децата, които да им осигурят достъп до образование и грижа.

Тя предвижда до 2030 г. всяко дете да има поне едно здравословно хранене на ден през учебната година, изграждане на образователни заведения, транспорт до училище, както и книги, компютри, униформи и образователни материали за всяко дете.

Всяка държава ще трябва да назначи национален координатор по гарантиране на детето, да изготви план с мерки и да докладва на Европейската комисия на всеки две години за изпълнението му.

Европейска гаранция цели да се изгради политическа рамка за справяне със социалното изключване на децата, за идентифициране и справяне с финансови и нефинансови бариери пред участието им в образованието и предоставянето на грижи в ранна детска възраст.

Инициативата си поставя за цел бедните деца да имат достъп до училищните дейности, включително участие в училищни пътувания и спорт, развлечения и културни дейности, както и здравна превенция. ЕС си обещава още приоритетно настаняване в социални жилища или отпускане на жилищна помощ за деца в нужда и техните семейства.

България заедно с още шест държави е включена в пилотното тестване на програмата за гаранция за детето. По него Европейската комисия заедно със своя партньор УНИЦЕФ работят по разширяване на достъпа за използване на интегрирани услуги от деца с увреждания, деца от бедни домакинства и от ромските общности в области Бургас, Сливен и Стара Загора, като се предоставя патронажна грижа на семейства с малки деца, ранна диагностика на деца с увреждания и затруднения в развитието, приобщаващо предучилищно образование и мерки срещу ранното отпадане на децата от училище.

Гаранцията за детето е идея на Европейския парламент от 2015 г., целяща намаляването на детската бедност в Европа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.01   1610 г. – Галилео Галилей открива спътник на Юпитер – Калисто. 1822 г. – В Гърция е приет дизайнът на сегашния национален флаг. 1854 г. – Във...