Пандемията в Европа е намалила вредните емисии от авиацията наполовина

17.12.2020 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Пандемията, причинена от коронавируса, която разтърси света тази година, причинявайки огромни човешки загуби и икономически щети, има един положителен ефект - намаляване на замърсяването на въздуха
Пандемията в Европа е намалила вредните емисии от авиацията наполовина
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията, причинена от коронавируса, която разтърси света тази година, причинявайки огромни човешки загуби и икономически щети, има един положителен ефект - намаляване на замърсяването на въздуха. 

В европейските страни намаляването на емисиите на азотен оксид и въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са намалели с повече от десет процента между февруари и юли заради  антикоронавирусни мерки. 

Емисиите от авиацията са намалели дори наполовина.

Проучването е изготвено от експерти на Copernicus Atmospheric Monitoring (CAMS), които са използвали суперкомпютърния център на BSC за своите модели. Сравнявайки ситуацията от тази година с предходните години, то стига до заключението, че емисиите са намалели значително, особено през пролетните месеци по време на големия локдаун, най-вече в големите градове и индустриалните райони, както и че намаляването на пътните и авиационните емисии допринася най-много за спада.

През разглеждания период, от 21 февруари 2020 г. до 31 юли, емисиите от авиацията са намалели с 52%, а от автомобилния транспорт с 20 до 23%, но докато емисиите от въздухоплавателни средства са останали на сходни нива през цялото време, пътният трафик постепенно се увеличава. 

В края на юли емисиите от автомобили бяха само със седем процента под нормата.

Като цяло изследователите са забелязали най-голямо подобрение в изхвърлянето на азотните оксиди в атмосферата, чиито емисии в Европа са спаднали с около 13% през първата половина на годината. Емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са намалели с около десет процента. Най-значителното намаляване на замърсителите се е случило през пролетните месеци: през април например азотните оксиди са намалели с 34 процента, а CO2 с 27 процента.

До две трети от намаляването на емисиите е регистрирано големи европейски държави - Италия, Франция, Испания, Обединеното кралство и Германия. Най-доброто подобрение беше в качеството на въздуха в големите градове и агломерации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....