Предвиждат 122 млн. евро за развитие на лозарството и винарството до 2013 г.

26.09.2009 | 13:25
по статията работи:
По думите на Мирослав Найденов усилията на правителството са насочени към размразяването на парите по САПАРД
Предвиждат 122 млн. евро за развитие на лозарството и винарството до 2013 г.

Хилядолетните традиции на лозарството и винарството в България имат бъдеще, защото по Националната програма за развитие на сектора до 2013 г. са предвидени 122 млн.евро. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри сезона на гроздобера в лозов масив край Килифарево, съобщи bTV, позовавайки се на БТА.

По думите му усилията на правителството са насочени към усвояването на огромния финансов ресурс с размразяването на парите по САПАРД, започването на Програмата за развитие на селските райони и отварянето на всички мерки без предварителни уговорки и комисионни.

По данни на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), до момента няма компрометиран или върнат проект от винарския сектор, посочи министърът.

"Парите трябва да бъдат усвоени максимално поради огромния дефицит в бюджета. Европейските средства за единствената възможност той да бъде компенсиран", заяви министър Найденов.

Той изрази недоумение, че във ведомството са наследени от предишния мандат над 10 000 проекта по Програмата за развитие на селските райони, които въобще не са били разглеждани.

В момента по мярка 321, предназначена за общините, има дефицит от близо 900 млн. лева от общо предвидените 1.7 млрд. лева, докато средствата по други мерки са изчерпани, каза Найденов.

Той посочи, че общини като Велико Търново и кметства като Килифарево, необосновано са били лишени от право за участие с проекти по програмата и този проблем ще бъде отстранен.

Екип на министерството работи по оптимизирането и преструктурирането на бюджета на програмата за следващия период от 2010-2013 г. Това е свързано със сериозни преговори с ЕК, но ще настояваме областните градове и общините, които принадлежат към областните центрове, да могат да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони, добави министър Найденов.

Министър Найденов заяви, че за първи път от тази година стартира нова схема за подпомагане с премии на ДФЗ - "Изкореняване на винени лозя". От 1 до 15 септември 2009 г. се приемаха заявления за премия за изкореняване на винени лозя. Общо по нея са приети са 6 заявления, като бюджетът ще бъде определен от ЕК. Тя ще продължи да се прилага до 2013 г. Мярката е лесна за кандидатстване - по образец и не се изискват бизнес планове.

Министърът съобщи още, че на следващия УС на ДФЗ ще бъде предложено разсрочване с една година на инвестиционните кредити на лозари и винари.

В сектор "Вино" към ДФЗ-РА се приемат документи по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор до 2013 г. Другите мерки по Програмата  са "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", "Промоции в трети страни", "Застраховане на реколта". Определеният за България бюджет за тази година е в размер на 15.6 млн. евро, разпределен както следва:

 • "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" - 12.5 млн. евро
 • "Промоция в трети страни" - 1.5 млн. евро
 • "Застраховане на реколта" - 1.5 млн. евро

През 2009 г. заявления за подпомагане по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор са подали 150 кандидати. Заявените суми са за 54.2 млн. лв. Сумата надхвърля бюджета за мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Към момента по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" са сключени 74 договора на обща стойност 27.6 млн. лв. Изплатена е финансова помощ на 47 кандидата по мярка "Застраховане на реколта" на обща стойност 738 хил. лв.

За 2010 г. до момента са подали заявления за подпомагане 6 кандидати. Бюджетът е по-голям в размер на 21.2 млн. евро, разпределен както следва:

 • „Преструктуриране и конверсия на винени лозя" - 17.1 млн. евро
 • „Промоция в трети страни" - 2.1 млн. евро
 • „Застраховане на реколта" - 2 млн. евро

Заявените суми за бюджет 2010 г. са за 4.7 млн. лв.

"Контролните функции на държавата са в това да се пребори със "сивия" сектор в бранша и когато тържищата за грозде станат законни, тогава и цените ще станат по-реални за производителите", коментира министърът.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
 • Женевски конвенции
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Зимна приказка
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...