Сградното строителство ще продължи да се свива

28.01.2016 | 15:45
по статията работи: econ.bg
Темповете обаче ще са по-бавни
Сградното строителство ще продължи да се свива
Снимка: Thinkstock/Guliver

Индексът на индустриалното производство към ноември 2015 г. слабо се понижи до 116,8 пункта или с 2,5% спрямо октомври. От друга страна, в сравнение с октомври 2014 г., индексът бележи ръст от 1%. Въпреки променливата му месечна динамика, неговата средна 12-месечна стойност се покачи само с 1 процентни пункта и достигна 110 пункта. Това се посочва в икономическия обзор на Райфайзенбанк. Експертите отчитат, че годишният ръст на индустриалното производство е резултат и от повишените разходи за придобиване на дълготрайни активи в промишлеността през миналата година.

През ноември строителството отбеляза годишен прираст с 1,3% след четири месеца на задълбочаващ се спад. Той се дължеше на по-големия ръст от 8,6% на гражданското и инженерното строителство, който бе достатъчен, за да преодолее спада от 5,2 на сто на сградното строителство. Относително доброто представяне на гражданското и инженерното строителство продължи да е резултат от проактивната публична политика за рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура, както и за изграждане, реконструкция и модернизация на обществени сгради и съоръжения, работата по Софийското метро. Очаква се сградното строителство да продължи да се свива, макар и с по-бавни темпове.

Брутният външен дълг към октомври 2015 г. беше 34,3 млрд. евро, което е с 4,7 млрд. евро по-малко от този към октомври 2014 г. Най-голям дял от 37,1% заемат вътрешнофирмените заеми, който се сви с 4,8 пр.п. в сравнение с октомври 2014 г. Заемите на „други сектори“ бяха 34,8% от брутния външен дълг, което е с 3,8 пр.п. повече от дела им година назад. Държавното управление заемаше трета позиция с дял от 16,4%, който също регистрира разширяване с 3,8 пр.п., изкачвайки се с една позиция нагоре в структурата на брутния дълг за периода. Обратно, заемите на банковия сектор преминаха от трето на четвърто място, свивайки се с 2,9 пр.п. до 11,8% към октомври 2015 г.

С други думи, в рамките на общия спад на брутния външен дълг дългът на държавното управление и „другите сектори“ намаляваха по-бавно, поради което разшириха дела си за сметка на по-бързо спадащите вътрешнофирмени заеми и външни заеми на банките, се посочва в анализа.

Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите с 0,2% през ноември, движен от кредитите към нефинансовите предприятия (0,3%), докато кредитите към домакинствата отбелязаха спад от 1%.

Макар и слаб, ръстът на кредитите към бизнеса през ноември е положителен факт, който обаче трябва да се потвърди в следващите месеци, за да окаже ефект върху реалната икономика, посочват в анализа.   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net