Дружество, проверяващо застрахователи и пенсионни фондове, е излъгало КФН

02.09.2016 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Надзорът изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи, застрахователи и фондове трябва да прекратят договорите си
Дружество, проверяващо застрахователи и пенсионни фондове, е излъгало КФН
Снимка: под лиценза на creative commons

Със свое решение от днес Комисията за финансов надзор (КФН) изключи "РСМ България" ООД от списъка на независимите външни проверяващи на застрахователи и пенсионни фондове.

Разследване, извършено от Управляващия комитет (УК) и КФН, разкри, че документите, предоставени от компанията, съдържат съществена невярна информация, съобщават от Надзора. Установени са неистински данни, предоставени в процеса на избор и назначаване на независими външни консултанти за извършване на прегледи на активите на пенсионни фондове и баланси на застрахователи.

В процедурите за подбор и назначаване на независими външни проверяващи кандидатите бяха задължени да предоставят международни екипи с висока квалификация и опит за извършването на прегледите. Редица международни партньори, които са били подадени от "РСМ България" ООД като членове на екипите,  са заявили по време на разследването, че не им е известно да са включени  в такива прегледи и са посочили, че подписите върху техните автобиографии не са положени от тях. Някои от тях дори са заявили, че подадените техни автобиографии са неверни.

Цитираните документи бяха съществени основания за избора на "РСМ България" ООД от Управляващия комитет и КФН, тъй като доказваха необходимата квалификация, опит и наличието на ресурси.

Установено е също, че "РСМ България" ООД продължава да отчита в редовното подаване на документи в КФН след началото на прегледите, че тези лица извършват работа в прегледите, което в рамките на разследването е категорично опровергано от същите лица. Разкритата невярна информация включва злоупотреба с имената на ръководители на екипи, актюери и други членове на екипи в прегледите на различни застрахователи и пенсионни фондове.

Разследването е разширено, за да обхване други независими външни проверяващи, и за никой друг проверяващ не е намерено доказателство за такава невярна информация.

Въз основа на доказателствата, че документите, предоставени от "РСМ България" ООД съдържат съществена невярна информация, УК и КФН взеха решение да изключат дружеството от списъка на независимите външни проверяващи, които да могат да извършват проверки на застрахователи и пенсионни фондове, и отмени всички индивидуални решения за назначаване на "РСМ България" ООД като независим външен проверяващ.

Застрахователите и пенсионноосигурителните дружества са длъжни незабавно да прекратят договорите с "РСМ България" ООД и да изберат нов проверяващ от одобрения списък, в срокове, които се посочени в нова инструкция за процедурата.

Нов проверяващ трябва да изберат пенсионните компании:

Съгласие

ЦКБ-Сила

Алианц България

както и застрахователите:

Армеец

Бул инс

Евроинс-Здравно осигуряване

Евроинс

ЕИГ РЕ

Здравноосигурителен институт

Лев Инс

Съгласие

Алианц България

Енергия

Алианц България Живот

ЦКБ Живот

Евроинс Живот

Съгласие

Животозастрахователен институт

КФН ще предаде на съответните компетентни органи  резултатите от това разследване, за предприемане на съответните правни действия срещу отговорните лица.

Председателят на КФН Карина Караиванова, цитирана от застрахователния портал Инсмаркет, обяви, че независимо от ситуацията, КФН има намерение да финализира прегледите преди края на тази година.

 

 

 

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...