Жилищното кредитиране продължава да се ускорява, според данните на БНБ

25.10.2021 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Според данните на централната банка в края на деветмесечието на годината жилищните кредити са 13.513 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 16.2 процента
Жилищното кредитиране продължава да се ускорява, според данните на БНБ
Снимка: под лиценза на creative commons

Българската народна банка отчете поредно нарастване на жилищните кредити през септември. Според данните на централната банка в края на деветмесечието на годината жилищните кредити са 13.513 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 16.2 процента. Растежът им дори се ускорява спрямо август, когато бе отчетено 15.8% годишно увеличение.

Именно ускоряващият се ръст на жилищните заеми бе един от фактори, който подтикна БНБ от 1 октомври 2022 г. да вдигне нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции от 0.5 на 1.0 процент.

Този ход на регулатора бе разчетен като опит да охлади кредитирането в този сегмент. 

"Кредитната активност се разширява с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките", обясниха от Българската народна банка.

Иначе в края на септември 2021 г. кредитите за неправителствения сектор са 69.188 млрд. лв. и се увеличават на годишна база със 7.6% при 7.5% годишно повишение през август.

Най-слабо е нарастването при кредитите за бизнеса - с 4.1% на годишна база до 36.246 млрд. лева. От друга страна кредитите за домакинствата и НТООД са 28.094 млрд. лв., като спрямо същия месец на 2020 г. те се увеличават с 11.8% на сто. Освен жилищните заеми, потребителските кредити също бележат сериозен възход. Те възлизат на 12.978 млрд. лв. и се увеличават с 9.9% спрямо септември миналата година.

Кредитите за Работодатели и самонаети лица се понижават с 0.1% на годишна база през септември 2021 г. и в края на месеца са 398.6 млн. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 4.848 млрд. лв. и в с предходната година се увеличават с 11.3 процента.

Пазарът на недвижими имоти е изключително динамичен в последните месеци, сочат и наблюденията на икономистите на УниКредит Булбанк. След много силен ръст на цените през предните три тримесечия – съответно от 3.2%, 1.7% и 3.5% на тримесечна база, в последните месеци пазарът все пак отчита известно забавяне.

Забавянето може да бъде обяснено с факта, че в София, цените за жилище спадат с 1.5% спрямо предишното тримесечие, след продължителен период от девет месеца с общ ръст от 13.5%. Най-силен ръст на цените през второто тримесечие на 2021 г. беше отчетен във Варна, 4.5% спрямо първото тримесечие. Същевременно в Русе (2.5%), Пловдив (2.2%), Бургас (1.4%) и особено в Стара Загора (0.5%) този ръст е много по-малък.

Тази статистика утвърждава тенденцията на разминаваща се динамика на пазарите на жилища в различните региони на страната. В голяма част от страната, цените на жилищата продължават да бъдат в съответствие с нивото на доходите на преобладаващата част от гражданите, докато в най-предпочитаните квартали и сегменти в големите градове покачват стойността си.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.11   1760 г. – Град Детройт е предаден във владение от Франция на Великобритания. 1780 г. – След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената римска...