Изготвиха меморандума за условията по газовата връзка с Турция

15.03.2014 | 11:31
по статията работи: Петя Бързилска
Всяка една от страните ще изгради интерконектора на своя територия
Изготвиха меморандума за условията по газовата връзка с Турция

Готов е меморандумът за стартиране на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата газова връзка с Турция, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Работните групи от българска и турска страна по предстоящото изграждане на двустранната интерконекторна връзка приключиха работата си.

В работната група от българска страна участват експерти от Министерство на икономиката и енергетиката и газовите дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Работните групи постигнаха съгласие всяка една от страните (българска и турска) да изгради газовата връзка на своята територия. Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране.

Предпроектното проучване ще отчита и търговски, и пазарен интерес към интерконектора. На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона.

Именно по тази причина, Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от „общ интерес”. Изпълнението на проекта е и в пряка връзка с постигането на необходимите условия за създаване на конкурентен и интегриран газов пазар, подчертават от МИЕ.

Новият газопровод се предвижда бъде с дължина от 114 километра и трябва да бъде приключен до две години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...
Полезно от Мрежата
7sport.net