Предлагат удължаване на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове

26.09.2014 | 15:55
по статията работи: Георги Велев
Така ще се намали финансовата тежест в енергетиката, смята служебният министър Щонов
Предлагат удължаване на дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове

Държавата може да удължи дългосрочните договори на двете американски централи ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Договорите в момента са за 15 години,но могат да бъдат разсрочени във времето, за да се намали финансовата тежест от тях, обясни служебният енергиен министър Васил Щонов. Той припомни, че двата ТЕЦ-а имат подписани договори за изкупуване на електроенергия от НЕК за 15 години напред. В същото време централите могат да работят 50 г. и спокойно договорите за гарантирано изкупуване да бъдат удължени.

„Ние като служебно правителство имаме известно ограничение в преговарянето с американските електроцентрали. Надяваме се да има приемственост и следващото правителство да продължи работата ни.
Министърът ще предложи и допълнителни мерки на бъдещото правителство за справяне с дефицитите в системата на енергетиката, предаде БТА.

Щонов припомни, че енергийният сектор е много тежко състояние като натрупанията дефицит в НЕК до 30 юни е 2,9 млрд. лева. Половината от него се формира от плащанията по проектите за АЕЦ „Белене“ и хидровъзел „Цанков камък“. До средата на следващата година дефицитът в системата на НЕК ще се вдигне с още 1 млрд. лева, припомни още министърът.

В същото време слънчевите централи продават електроенергията си на много висока цена. Именно на тях се дължи и около 500 млн. лева от дефицита на Обществения доставчик.

Щонов обясни, че само от изкупуването на електроенергия от фотоволтаичните централи в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв. Допълнително тези загуби се увеличават с 80 млн. лв. от вятърните централи. От изкупуване на ел. енергия от заводски централи и ТЕЦ-ове се генерират още 200 млн. лв. загуби за НЕК, от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв. Сумарно загубите за НЕК възлизат на 1 млрд. лв., допълни Щонов. „Благодарение на ниските цени на енергията от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2" тези дефицити ще бъдат редуцирани с 350 млн. лв.

Заводските централи и топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия, да я използват за собствени нужди и само остатъкът да бъде продаван. Енергийният министър посочи това като друга мярка за намаляване на загубите в сектора. „Те продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а за собствени нужди купуват от свободния пазар“, обясни Щонов. Това е несправедливо, защото ако произвеждаш електроенергия, трябва с нея да покриеш потребностите на предприятието си и само излишъкът да се продава на преференциалните цени, посочи министърът.

По думите му, са набелязани мерки, които следващите месеци ще бъдат приложени. Опитваме се да балансираме ситуацията. Една от мерките е относно заводските централи, които трябва да започнат да потребяват своята собствена еленергия на първо място.

В момента се работи и по повишаване компетенциите на ДКЕВР при вземането на решения.

„Разглеждаме и възможностите за търговията с въгледодни емисии и преминаването към зелени сертификати“, уточни министър Щонов. Той подчерта, че за да направят необходимите законодателни промени е необходимо да има работещо Народно събрание. „За два месеца работа беше повишен експертният потенциал на ДКЕВР, чрез промените които направихме, чрез работата на енергийния борд и привличането на експерти в областта на енергетиката“. Той прогнозира, че при последователна политика и обществена подкрепа дефицитът в енергетиката може да бъде преодолян за период от 3 до 5 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва, Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net