Банковите директори очакват слабо подобрение на икономиката на България

08.02.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
86% от изпълнителните директори на банки смятат киберсигурността за приоритетна
Банковите директори очакват слабо подобрение на икономиката на България
Снимка: БГНЕС

Около 63% от банковите мениджъри в България очакват слабо подобрение на икономиката в следващите 12 месеца, а 86% от тях очакват подобрение на финансовото представяне на управляваната от тях банка.

Това показват резултатите от традиционния Барометър на банките в България на консултантската компания "Ърнст енд Янг България" (EY Bulgaria) – проучване, което проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система. В проучването са участвали около 60% от изпълнителните директори на банки, работещи в България.

Въпреки положителните очаквания на банкерите като цяло за отраслите на икономиката в България няколко сектора се открояват като най-вероятни да покажат силно подобрение през следващите месеци. Строителството и технологиите за втора поредна година са сред най-перспективните сектори в България, като строителството има доверието на 88% от банките, а технологиите на 84%. Според 76% от банките, секторите търговия и производство ще са също сред перспективните за развитие през 2018 г.

Банковите мениджъри не очакват големи промени в политиките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Все пак голяма част от тях прогнозират по-либерални условия за кредитиране на малкия и средния бизнес в България (57%), както и за секторите енергетика и добив (57%) и ИТ (43%).

През последните две години строителството възстанови позициите си като перспективен сектор. Не е изненада, че 71% от банковите мениджъри очакват да няма промяна в условията за кредитиране в строителния сектор.

Според 71% от участвалите в запитването няма да има промяна и в кредитирането на здравния сектор.

Същият дял от анкетираните смятат, че нарастването на кредитирането отразява устойчивия растеж на българската икономика, докато останалите 29% мислят, че развитието на кредитирането се дължи на цикличност. 86% от банкерите предвиждат намаляване на лошите кредити през следващите 12 месеца. Сред участниците няма очаквания за увеличение на лошите кредити.

През следващите 12 месеца 58% от банкерите очакват предимно малки по обем консолидации, а 28% очакват средни или големи по обем консолидации на банките в България. Банкерите са единодушни (100%), че големите и по-значителни по обем консолидации на банки ще се случват през следващите три години. Прогнозата на управителя на БНБ от януари пък е, че през 2018 г. ще има сливане на банки.

Всички участници в проучването (100%) планират вътрешно реструктуриране и оптимизиране на процесите на банките през 2018 г. В подкрепа на твърдението, че консолидацията на банките се случва бавно и постепенно, са плановете на банките за придобивания на портфейли и дружества (29%), продажба на активи (29%) и сключване на партньорства и съвместни дружества според други 29%.

100% от участниците в барометъра на банките посочват оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната банка през 2018 г. Също така инвестицията в технологии за подобряване обслужването на клиенти е приоритет за 100% от анкетираните. 86% смятат киберсигурността за приоритетна. Основен приоритет за 57% от банките е и репутационният риск и актуалните промени от регулаторно естество.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net