Японската централна банка прие новa 10-годишна рамка за лихвената си политика

21.09.2016 | 13:25
по статията работи: econ.bg
Банката запази без промяна досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени
Японската централна банка прие новa 10-годишна рамка за лихвената си политика
Снимка: под лиценза на creative commons

След края на двудневното заседание Централната банка на Япония запази непроменена основната си лихва на ниво от -0,1%, но в същото време възприе нова дългосрочна рамка за провежданата от нея парична и лихвена политика, за да постигне колкото се може по-скоро целите за повишение на инфлацията в страната до 2 на сто.

ЯЦБ посочи, че ще позволи на инфлацията да надвиши заложената цел чрез запазване на прекалено стимулиращата парична политика, подсилвайки по този начин досегашния си ангажимент да задържи настоящата си лихвена и парична политика в сила, докато инфлацията в Япония не се установи трайно на ниво около 2 на сто.

Тя запази без промяна досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Централната банка обаче възприе нова формула за контрол на т.нар. "лихвена крива", целяща задържане на целевата стойност на десетгодишния реален лихвен процент близо до нулата и посочи, че може да разхлаби допълнително настоящата си парична политика чрез ново разширяване на паричната база.

ЯЦБ ще се стреми да понижи реалните лихви чрез контролиране на краткосрочните и дългосрочните лихвени нива посредством новата си работна рамка, се посочва в официално изявление на банката след края на нейното двудневно заседание.

Първоначално японската йена поскъпна за кратко след решението на ЯЦБ да остави без промяна основната лихва на ниво от -0,1%, тъй като имаше спекулации за възможно ново нейно понижение. Последва обаче рязка обезценка след възприетата от банката нова рамката на паричната и лихвена политика, имаща за цел запазване на основната лихва близо до нулата в десетгодишен план.

Доларът падна за кратко до 4-седмично дъно от 100,95 йени, след което поскъпна силно към 7-дневен връх от 102,78 йени, преди да стабилизира около 102,30 нивото. Аналогична беше и реакцията на единната европейска валута. Първоначално еврото се понижи до 5-седмично дъно от 112,48 йени, след което обаче поскъпна до тридневен връх от 114,39 йени.

Инвеститорите на борсата в Токио приветстваха днешното решение на ЯЦБ и индексът Nikkei нарасна с 1,91% благодарение най-вече на солидно поскъпване на акциите на японските банки, като банковият индекс Topix бележи ръст от 6,7%.

Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group нарастват със 7,2%, на Mizuho FG Financial Group – с 6,7% и на Sumitomo Mitsui Financial Group – със 7,1%, тъй като преди края на днешното заседание имаше опасения, че ново намаляване на и без това отрицателната (наказателната) лихва ще се отрази доста негативно на печалбите на финансовите институции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...