Търговски дружества ще се регистрират и с 1 ст. капитал

17.06.2022 | 07:30
по статията работи: econ.bg
Създаването на изцяло нови дружества с променлив капитал предвиждат промени в Търговския закон. Целта е да се улесни набирането на капитал от стартиращи фирми
Търговски дружества ще се регистрират и с 1 ст. капитал
Снимка: под лиценза на creative commons

Изцяло нов вид търговски дружества да бъдат създавани в България, предвиждат промени в Търговския закон, които са внесени в парламента от депутати от ИТН, БСП, ДБ и ПП. Те ще бъдат наричани “дружества с променлив капитал” или ДПК. Характерното за тези дружества е, че няма да има почти никакви изисквания по отношение на капитала и управлението им.

Капиталът на ДПК може да бъде и една стотинка. Общото събрание на дружеството ще взима решенията за издаване на права за придобиване на дружествени дялове. Но как точно ще става издаването и упражняването на правата за придобиване на дружествени дялове ще трябва да бъде посочено в дружествения договор, с който самото дружество е създадено. Според мотивите на вносителите целта е да се даде възможност на стартиращи компании от сферата на високите технологии по-лесно да могат да набират капитал.

Дружества с променлив капитал могат да бъдат само малки и средни предприятия, предвижда проектът. Това са дружества с персонал под 250 души, които имат годишен оборот до 97,5 млн. лв. или активи до 84 млн. лв. Ако едно ДПК се разрасне и вече не отговаря на тези условия, ще трябва да се пререгистрира в някое от досега познатите дружества, например в акционерно дружество.

Капиталът на ДПК въобще няма да бъде вписван в Търговския регистър, предвиждат промените. В самото дружество ще трябва да се съхранява книга на съдружниците, в която са записани всички собственици на дялове от предприятието. Това, заедно с по-опростената форма на управление ще намали административните разходи на тези дружества, пише в мотивите.

Дружествата с променлив капитал ще се управляват от общо събрание и управителен съвет или управител. Това е по-опростена форма на управление от тази на акционерните дружества, където има надзорен и управителен съвет.

Капиталът на новите дружества ще бъде разпределен в дялов, които може да бъдат от различен клас, тоест да дават различни права и отговорности на собствениците им. Например може да има привилегировани класове дялове, които дават повече от един глас в общото събрание, допълнителен дивидент или други права. Може да има и дялове, които не дават право на глас в общото събрание. В дружествения договор може да бъде предвидено, че определен клас съдружници или дори поименно определени съдружници имат привилегии при упражняването на право на глас, или възможност да налагат вето при взимане на решения от общото събрание.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.03   1201 г. – Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. 1449 г. – Арта е присъединена към Османски Епир. 1721 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net