Борсовият оператор определи максимални стойности за съотношението на неизпълнените поръчки

29.12.2017 | 11:00
по статията работи: econ.bg
От догодина се променят и изискванията за „айсберг” поръчките в Xetra
Борсовият оператор определи максимални стойности за съотношението на неизпълнените поръчки
Снимка: БГНЕС

Съветът на директорите на БФБ-София определи максимални стойности на съотношението на неизпълнените поръчки (OTR) във връзка с новата нормативна рамка на MiFID II и MiFIR, става ясно от съобщение, качено на сайта на борсовия оператор.

OTR определя коефициента между въведените, модифицирани и изтрити поръчки и изпълнените сделки и цели основно да се предотврати създаване на условия за търговия в нарушение на установения ред на регулираните пазари.

Борсата изчислява OTR за всеки борсов член след края на всяка борсова сесия на база обем на въведените поръчки и изпълнените сделки и на база брой на въведени поръчки и изпълнени сделки.

Максимална стойност на OTR на база обем:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 5 000 000

2. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 10 000 000

Максимална стойност на OTR на база брой поръчки:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 1 000

2. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE за борсови членове, действащи в качеството на маркет-мейкър – 5 000

3. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 1 000

Решението влиза в сила, считано от 3 януари 2018 г., като при необходимост подлежи на промяна.

От същата дата борсовите членове ще получават индивидуални ежедневни отчети за стойностите на OTR, изчислен на база обем и брой поръчки за всяка емисия финансови инструменти за съответния борсов член. Отчетът ще бъде достъпен посредством интернет страницата на борсата в деня, следващ този, към който се калкулират съотношенията.

Също така, считано от януари 2018 г., се променят изискванията за „айсберг” поръчките в Xetra.

При въвеждане на „айсберг” поръчки от горепосочената дата, или при последваща модификация, общият обем на “айсберг” поръчката следва да бъде с минимална стойност (брой*лимитирана цена), не по-малка или равна на левовата равностойност на 10 000 (десет хиляди) евро. Изискванията върховият обем да е минимум 5 (пет) на сто от общия обем на “айсберг” поръчката се запазва. „Айсберг” поръчка, която не отговаря на изискванията за минимална стойност, се отхвърля от системата, посочват от БФБ.

От 3 януари айсберг поръчки няма да бъдат налични като тип поръчки за общински и корпоративни облигации, както и за Държавни ценни книжа, до получаване на разрешение от Комисията за финансов надзор.

БФБ-София е предвидила тези поръчки в промяната на Правилника за дейността си, въз основа на който ще бъде издадено това решение. Операторът посочва, че ще информира своевременно при възстановяване на „айсберг” поръчките за описаните инструменти.

В същото време, считано от 2 януари 2018 г., акциите и борсово търгуваните фондове ще бъдат с присвоени стъпки на котиране (tick size) съгласно оповестената на уеб-страницата на Комисията за финансов надзор, „Информация за среднодневния брой сделки за емисиите акции, допуснати до търговия на БФБ-София АД”.

Присвоените стъпки на котиране могат да бъдат намерени в референтните данни на всеки инструмент, които са достъпни посредством машинно-четим data feed на адрес https://rss.bse-sofia.bg/?page=ReferenceData.

Присвоените стъпки на котиране, приложими към 2 януари 2018 г., могат да бъдат открити на уеб страницата на борсата. Информация за съответните диапазони, в които попада всеки от инструментите, може да бъде открита във втория работен лист на файла.

Информацията ще бъде обновена на 29 декември 2017 г. след края на търговската сесия.

За останалите инструменти, допуснати до търговия на БФБ-София, се запазват стъпките на котиране от 3 знака след десетичната запетая.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...