Кабинетът предлага да няма таван за вдигане на цените на строителите

09.09.2022 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Индексацията на цените стана възможна, след като 47-то Народно събрание в последните дни от съществуването си прие промени в Закона за обществените поръчки. Тогава депутатите гласуваха възможността Министерският съвет да изготви и приеме въпросната методи
Кабинетът предлага да няма таван за вдигане на цените на строителите
Снимка: АПИ

Вдигането на цените по договори, сключени след проведена обществена поръчка, ще се случва по специална формула. Това става ясно от проект на методика, изготвена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и качена за обществено обсъждане. Индексацията на цените стана възможна, след като 47-то Народно събрание в последните дни от съществуването си прие промени в Закона за обществените поръчки. Тогава депутатите гласуваха възможността Министерският съвет да изготви и приеме въпросната методика.

Преди това подобна методика бе обявена и от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Тя предвиждаше 15% таван на повишението на цените и подробно регламентираше начините, по които може да бъде изчислено увеличението за всяка сфера от строителството. Строителите обаче настояваха горната граница да отпадне.

В сегашната методика таван не е заложен. Не е ясно обаче как това ще кореспондира с изискването по Закона за обществените поръчки, според което договорите не може да се оскъпяват с повече от 50%. Методиката не регламентира и колко пъти стойността на един контракт може да бъде актуализирана. Не се предвиждат отделни формули за различните типове строителство. Ще се прилага коефициент на тежест на строителните материали в себестойността на различните видове строежи съгласно таблица. Коефициентът ще се прилага към стойността на целия договор.

Ще се имат предвид и индексите на цени на производител на вътрешния или международния пазар на строителни материали. Данните за тях се публикуват всяко тримесечие от НСИ или Евростат.

За начална дата на наличие на инфлация ще се приема 31 декември 2020 г. На изменение ще подлежат цените за извършени дейности, приети след 30 юни 2021 г. Датата за определяне стойността на строително-монтажни работи, предмет на изменение на стойността на договора, ще бъде датата на офертата за участие в обществената поръчка, но не по-рано от 31 декември 2020 г. В случай на подадена оферта преди тази дата се прилага индексът за 31 декември 2020 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 30.03   240 г. пр.н.е. – Описано е първото наблюдение на Халеевата комета. 1794 г. – Жорж Дантон, Камил Демулен и техни последователи са задържани в заговор за преврат...
Полезно от Мрежата
7sport.net