Икономист: България е известна с ниските си заплати

05.04.2013 | 16:38
по статията работи: Петя Бързилска
Трябва да се инвестира и в инфраструктура, смята Джон Евънс от Международната конфедерация на профсъюзите
Икономист: България е известна с ниските си заплати

България е известна в Европейския съюз с най-ниските си заплати. Това заяви главният икономист на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) и генерален секретар на синдикалния консултативен комитет към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Джон Евънс по време нана конференция, организирана от КНСБ.

Според него най-голямо внимание трябва да се обърне на заетостта, която трябва да е в центъра на водените икономически политики. Също така трябва да се създадат механизми, които да гарантират, че младите ще започнат работа веднага, след като завършат.

Припомняме, че по данни на Европейската статистическа служба (Евростат) безработицата в България през февруари 2013 г. е в размер на 12,5% и се запазва същото ниво от предходния месец. Същевременно по думите на заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков младежката безработица в страната надхвърля 30%. Даннните Националния статистически институт (НСИ) пък показват, че 3,1 милиона са заетите лица в българската икономика за четвъртото тримесечие на 2012 година.

Нужно е по-отговорно отношение от страна на компаниите към околната среда и климата, за да може да се избегне увеличаване на въглеродните емисии, смята още икономистът. По думите на Евънс трябва да се инвестира и в инфраструктура, предаде iNews.bg.

Според експерта мерките трябва да вървят успоредно с процесите по колективно трудово договаряне, с реформи в областта на корпоративното управление, на данъчната система.

Към сегашните условия плоският данък не е добър инструмент и не работи, смята главният икономист на Международната конфедерация на профсъюзите. По думите му у нас трябва да бъде въведена диференцирана ставка на данък общ доход, както и на корпоративните данъци.

"Парите, които са прехвърлени в социалната дейност, са пари, които ще бъдат релокирани за следващата година". Това пък каза във Варна премиерът и министър на външните работи Марин Райков на въпрос дали няма да спрат инфраструктурни проекти след прехвърляне на част от средствата в социалната сфера, предаде агенция "Фокус".

По думите му става въпрос за една чисто финансова операция, която осигурява средства за най-нуждаещите се. Райков посочи, че проекти няма да се спират, а дори напротив – сегашното правителство продължава да се придържа към развитие на проектите, които вече са инициирани. „Ние ще работим в логиката на приемственост, по отношение на тези проекти", заяви премиерът Райков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...