Владислав Горанов избяга от отговор за одита на ПИБ

27.03.2015 | 12:34
по статията работи: econ.bg
Финансовият министър насочи депутатите да се обърнат към БНБ
Владислав Горанов избяга от отговор за одита на ПИБ

Финансовият министър Владислав Горанов избяга от отговор за това дали ще бъде публикуван целия текст на плана за преструктуриране на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и изпълнен ли е преди приемането му пълен одит на банката. Въпросът бе зададен към министъра във времето за парламентарен контрол от независимия депутат Велизар Енчев. Той попита още дали финансовият министър е запознат с документите, според котио ПИБ е отпуснала на свързани лица заеми на стойност над 1 млн. лв.

„По-голямата част от тези въпроси не са към финансовия министър, а към Българската народна банка и комисията за финансов надзор", посочи Владислав Горанов.

Той все пак каза, че каква част от информацията от плана за преструктуриране може да се публикува е било решение на Европейската комисия, а не на финансовия министър.

По думите му при заличаването на част от текстовете ЕК се е съобразила с мотивите на БНБ относно професионалната тайна при решенията за държавна помощ.

Той настоя, че подкрепата към ПИБ е изцяло одобрена от ЕК. От комисията отбелязват, че в ПИБ не е ставало дума за капиталова дупка, а единствено за ликвидна недостатъчност. „Необходимостта от ликвидна подкрепа е породена от продължаващите последствия от ликвидната криза, а не от капиталови проблеми на банката“, цитира Горанов становището на ЕК.

Относно влизането на временните синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) министърът посочи, че те бързо трябва да започнат отменителни искове срещу сделки, увреждащи масата на несъстоятелността.

„Днес тече приемане – предаване между синдиците и квесторите. Оттук нататък задачите, които сме поставили пред синдиците, са в посока много бързо да започнат отменителни искове срещу всички сделки, за които имаме съмнение, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, които имаме основание да смятаме, че нарушават принципа за равнопоставеност на кредиторите“, каза Горанов.

Горанов каза още, че от ДДС и акциз са събрани повече с прилагане на упорити контролни мерки от страна на всички държавни органи.

„През 2015 няма огромен ръст в икономиката, а имаме 820 млн. лева повече. Вероятно не са били в бюджета, само че са били дължими и са попаднали в нечии джобове“, каза Горанов. 

Според Горанов може да се направи предположението, че близо милиард са били в контрабанда, несъбрани за миналата година.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...