Владислав Горанов: Ще кандидатстваме за еврозоната когато разберем, че сме готови

31.05.2017 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Владислав Горанов изрази убеждението си, че разширяването на еврозоната е и политически процес
Владислав Горанов: Ще кандидатстваме за еврозоната когато разберем, че сме готови
Снимка: БГНЕС

България е една от малкото европейски страни, които упорито се стремят да се присъединят към единната валута и еврозоната, посочи финансовият министър Владислав Горанов в интервю за агенция Блумбърг. 

Водим постоянни консултации с нашите партньори от еврозоната, отбелязва той и допълни, че България отговаря на формалните критерии с изключение на показателя за сближаването. За съжаление сме далеч под равнището от 70% от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута, припомни той. 

Владислав Горанов изрази убеждението си, че разширяването на еврозоната е и политически процес. Европа трябва да бъде по-голяма и по-единна, за да запази своята конкурентоспособност и да преодолее световните предизвикателства, идващи от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията следва да продължи с бързи темпове. Финансовият министър напомни, че нашата страна е една от малкото държави, които упорито се стремят към присъединяване към единната валута и, освен формалните критерии, има и множество политически аргументи в подкрепа на това. Една официална молба за членство към настоящия момент обаче би била рискована. 

Трябва да убедим нашите партньори, че искаме да бъдем част от този паричен съюз, посочи Горанов пред Блумбърг и уточни, че за това няма определен срок. Ще кандидатстваме, но когато разберем, че сме готови и че молбата ни няма да бъде отхвърлена, обясни той. Спечелихме изборите с ангажименти за повишаване на личните доходи, подобряване на инфраструктурата и модернизиране на страната като цяло, заяви финансовият ни министър пред Блумбърг. 

По думите му икономическият растеж на България през последните няколко години е показал слабост на пазара на труда вследствие на напускането на страната на голям брой квалифицирани работници, като същевременно много от останалите у нас работници нямат необходимата квалификация. За съжаление, образователната система не отговаря на потребностите на икономиката и нейното реформиране е приоритет, обърна внимание Горанов. 

В коментар за икономическата конюнктура в нашата страна, министърът посочи, че публичното и частното потребление ще бъдат основен източник на растеж. Имаме ниски данъци и ниски производствени разходи, но в същото време инвестициите са ограничени поради липсата на увереност, че същите ще бъдат защитени при евентуални търговскоправни спорове. Затова и той отбеляза съдебната реформа като водещ приоритет за правителството - за да се гарантира равно третиране на всички стопански субекти. Финансовият министър също така обяви, че след като станат ясни данните за второто тримесечие, е възможно българското правителство да повиши прогнозата за икономическия растеж за тази година до 3,9% от заложената в тазгодишния бюджет оценка за повишение на БВП с 3 на сто. Владислав Горанов очаква, че бюджетният дефицит през тази година ще бъде по-нисък от заложената цел за дефицит в размер на 1,4% от БВП с оглед на подобряване на събираемостта на приходите. Няма никакъв фискален риск. 

Успяхме да убедим коалиционните партньори на правителството, че бюджетът не може да бъде увеличаван толкова, колкото биха искали те, коментира той новата управленска коалиция. Според него сме натрупали достатъчно бюджетни резерви и няма да има никаква нужда от външно финансиране за тази и евентуално за следващата година. 

В отговор на въпрос на агенция Блумбърг, министър Горанов отбеляза: Не мисля, че банковият сектор носи някакви рискове за икономиката. Стрес тестовете и прегледът на качеството на активите през 2015-а/2016-а година преминаха много добре. Очаквам банките да бъдат по-активни, така че увеличеното кредитиране да осигури допълнителен потенциал за икономически растеж. Той допълни, че равнището на необслужваните кредити намалява и банковата система има капацитета да намали равнището им до средното за ЕС през следващите 3 години. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net