Здравната реформа ще бъде условие за отпускането на европейски средства

19.09.2012 | 12:43
по статията работи: Петя Бързилска
По думите на Плевнелиев фактор за подобряването на здравната система е електронното здравеопазване
Здравната реформа ще бъде условие за отпускането на европейски средства
Снимка: iNews/Радила Радилова

Здравната реформа ще бъде едно от условията за отпускането на европейските средства за България в следващата фискална рамка 2014-2020 г. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на заседанието на Съвета за икономическо развитие и социални политики по темата "Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения".

Според държавния глава средствата за новия бюджетен период трябва да се насочат към създаването на адекватна и ефективна спешна помощ в България, която покрива цялата страна, и в създаването на електронно здравеопазване, съобщи БТА.

Плевнелиев също заяви, че българската здравна система е останала една от най-нереформираните и са необходими нови решения и действия, предаде Агенция „Фокус”. По думите му фактор за подобряването ѝ ще бъде интелигентното, поетапно, но хармонизирано изграждане на системите на електронно здравеопазване.

"Ние не гледаме на него само като на идентификационна, здравна карта. За да бъде смислено и полезно, то трябва да включва интероперативни, комуникиращи по между си електронни болници, бази данни, електронни първични специализирани медицински практики, електронни аптеки, лични електронни медицински картони", заяви президентът. "Тази система трябва да бъде локална, регионална и национална и да обединява една информационна екосистема в услуга на професионалистите, на държавата, и на пациентите", обясни Плевнелиев. По думите му тази схема трябва да бъде вързана с електронното правителство.

"Осъзнаваме, че един от ключовите елементи за реализирането на стратегията 2020 е човешкият капитал", посочи още президентът. Според него е предизвикателството повишаването на качеството на медицинските грижи, като е необходим новаторски подход, открит и честен диалог, организацията и структуриране на здравното обслужване и усвояване на ресурсите. Той изреди постигнатото в рамките на настоящия финансов период в сферата на здравеопазването.

Държавният глава обърна внимание на националният план за изграждане, разширяване и оборудване на лъчетерапевтични отделения на държавни и регионални лечебни отделения. Той в момента се имплементира по ОП „Регионално развитие” с около 280 млн. лева и според президента е пример за това как фокусираното инвестиране на средствата на база на устойчива дългосрочна стратегия чрез структурните и кохезионните фондове на ЕС – могат да адресират проблеми с национална значимост да предоставят решение в интерес на пациентите.

Плевнелиев също посочи, че ще бъде дискутирана и пътната карта, която ще помогне за повишаването на ефективността и качеството на здравеопазването.

Същевременно по думите на Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание проблемът в сектора на здравеопзването не е в липсата на концепции и стратегии, а в тяхното консенсусно приемане и последователно прилагане.

Според Дариткова, именно затова може да се очаква правилните решения да бъдат намерени от надпартиен форум като Съвета за икономическо развитие и социални политики.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...
Полезно от Мрежата
7sport.net