Търновски общини увеличиха такса "смет"

04.01.2012 | 12:05
по статията работи: Апостол Апостолов
Промени в местните данъци и такси за 2012 година няма в Златарица, Стражица и Павликени
Търновски общини увеличиха такса "смет"
Снимка: Булфото

Увеличението на горивата, на минималната работна заплата и таксите по закона за управление на отпадъците принудиха голяма част от общините във Великотърновска област да увеличат такса "битови отпадъци", съобщи в. "Янтра днес".

От тази година домакинствата в Свищов вече ще плащат такса смет от 3,34 промила върху данъчната оценка на имота. До сега такса смет за жилищните имоти в крайдунавската община беше 2,99 на хиляда.

"Ние нямаме концесионер по чистотата и с увеличаването на разходите икономическата логика изисква да вдигнем промила", обясни кметът Станислав Благов. Промени в таксата за бизнеса няма. В Свищов с 30 % се увеличава данъкът върху превозните средства.

В Полски Тръмбеш такса "смет" за гражданите е увеличена от 2,8 на 3,64 на хиляда. "От тази година трябва да започнем изграждането на депото за битови отпадъци и за три години вноската, която трябва да направим, е 300 000 лв. Увеличихме таксата, за да покрием разходите за чистота", обясни кметът Георги Чакъров.

В Елена такса "смет" е увеличена за бизнеса и за домакинствата. За жилищните имоти тя се променя от 4 на 4,5 промила, а за бизнеса – от 8 на 9 на хиляда върху данъчната оценка на имота. "Изграждането на депото и увеличението на отчисленията за чистота, които тази година са 96 000 лв., са причината за увеличаване на таксата", обясни Елка Николова, директор на финансовата дирекция в Общината.

В Сухиндол с по-висока такса "смет" са жилищните и нежилищните имоти. Домакинствата за сметосъбиране и сметоизвозване вече ще плащат по 7,5 промила при 6,7 на хиляда през м.г. върху данъчната оценка на имота. За бизнеса промяната е от 8 на 10 промила. Таксата е увеличена заради нарасналите разходи. Депонирането на 1 тон отпадък на депото в Севлиево ни струва по 30 лева, обясни секретарят на общината Маринела Пазвантова.

В Горна Оряховица за юридическите лица такса "смет" е намалена от 7,5 на 5,5 промила. За населението няма промяна. "По-добре е да постигнем по-висока събираемост на местните данъци и такси, отколкото да увеличаваме данъчната тежест", коментира кметът Добромир Добрев.

Във Велико Търново такса "смет" за населението се запази непроменена, а за нежилищните имоти беше намалена с 1,5 промила до 6 на хиляда.

Промени в местните данъци и такси за 2012 година няма в Златарица, Стражица и Павликени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net