Българите сменят банките заради високи такси

10.03.2021 | 12:40
по статията работи: econ.bg
23 на сто от клиентите са отишли в други трезори за три години
Българите сменят банките заради високи такси
Снимка: под лиценза на creative commons

Българите сменят банката си най-често заради високи такси, показва проучване на "Нилсен Адмосфер България". Други причини, която ги кара да изберат друга финансова институция, са по-добри лихви, липса на такси, ползи за клиента и постоянно, бързо и цялостно обслужване. На въпроса дали са доволни от настоящата си банка, 4 от 5 клиенти отговарят положително. Може би тази степен на удовлетвореност също допринася за факта, че 70% от клиентите не са сменяли банката си през последните 3 години.

От хората, които използват някакъв вид банкова услуга или продукт, 80% са доволни от банките, на които са клиенти, по отношение на техните сметки, такси, клиентско обслужване и т. н. Обикновено жените са по-доволни от избора си на банка, отколкото мъжете. Само 5% от банковите клиенти изразяват недоволство. 15% са неутрални по темата - те са нито доволни, нито недоволни от банковите институции, с които са обвързани.

Преобладаващото удовлетворение от банковите институции допринася към лоялността на тяхната клиентела. Малко българи споделят, че са сменили банката си през последните 3 години - 23%.

В края на декември официалната банкова статистика отчете, че общата сума на депозити на домакинства в банковата система възлиза на 61,042 млрд. лв., което, приравнено към БВП на страната, се равнява на 51,8% от него. През изминалата 2020 г. депозитите са нараснали с 1,7%  повече от ръста им през 2019 г.

Невъзможността да се предприемат пътувания и екскурзии, отлагане на разходи за текущо потребление се смятат за основните причини за нарастващите обеми привлечени средства в банковата система. Страхът от загуба на доход също е причина спестяванията да бъдат под формата на депозити, както и нежеланието свободните средства да бъдат инвестирани поради все по-малката склонност да бъде поеман риск в тази ситуация.

Ръст в привлечените средства под формата на депозити се оказва явление, което не е характерно само за България, но и за страните от еврозоната, въпреки спадовете на икономиките в резултат на коронакризата. Данните на ЕЦБ сочат, че в края на декември 2020 г. общият темп на прираст на привлечени средства на домакинства е 7,6%. Към същия период привлечените средства възлизат на 8,34 трлн. евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...