Кабинетът получи вот на доверие

20.01.2011 | 10:06
по статията работи: Лили Бончева
Това се случи след 9-часови дебати и две гласувания на депутатите
Кабинетът получи вот на доверие

Последна актуализация: 19:10 часа

Използвана е авторска информация на Econ.bg, както и текстове от БТА, Агенция "Фокус", БГНЕС, БНР и Dariknews.bg

Правителството получи подкрепа от парламента при две гласувания

Правителството на Бойко Борисов получи искания вот на доверие от Народното събрание след близо 9-часови дебати и две гласувания на депутатите.

При първото гласуване "за" вота на доверие към кабинета гласуваха 141 депутати, "против" бяха 72 депутати, 13 се въздръжаха. В гласуването участваха 226 народни представители.

Вотът подкрепиха депутатите от ГЕРБ, "Атака" и независими народни представители. Изненада беше, че и двама избраници от РЗС подкрепиха кабинета - Дарин Матов и Димитър Колев, защото според тях чашата в партията на Яне Янев е преляла. Синята коалиция гласува "въздържал се", въпреки опитите на премиера Борисов да ги увери, че условията, които поставят за подкрепата си, са изпълнени.

Процедурата по гласуването, последвала дебатите в пленарната зала, не беше най-разпространената - чрез електронните устройства на банките на депутатите, а доста по-тромава и отне повече от час. Депутатите гласуваха поименно. Парламентарните секретари прочитаха имената на народните избраници и всеки от тях трябваше да стане прав на място и да каже как гласува - "за", "против" или "въздържал се". Въпреки че този начин на гласуване беше предложен от ГЕРБ, дори самият председател на НС заключи: "Явно процедурата не е най-съвършената". Час след началото на гласуването, последвано от ръчно преброяване на гласовете, резултатите бяха обявени.

След тази процедура депутатите от "Коалиция за България" поискаха ново гласуване, тъй като според тях е имало разминаване в резултатите и реално присъстващите и гласували депутати. Беше прието предложението гласуването да бъде повторено. След това председателят на Народното събрание даде почивка до 18:30, след която започна повторното гласуване.

Резултатите от него не се различаваха много от тези от първото. Прегласуването се извърши отново поименно, чрез ставане от място.

Окончателните резултати са следните:

Гласуваха общо 214 депутати.

"За" вота на доверие гласуваха 140 депутати, "против" бяха 60 депутати, въздържаха се 14 депутати.

Резултатът от прегласуването е окончателен.

Сред отсъстващите бяха Ахмед Доган, проф. Андрей Пантев, Касим Дал и други. Четирима народни представители бяха допуснати до гласуване по-късно, тъй като първоначално бяха обявени за отсъстващи.


Какво се случи по-рано днес?

В пленарната зала в началото на заседанието присъстваха всички министри от кабинета. 

Към 14:00 часа парламентът реши да удължи работното си време до гласуването на вота на доверие. Предложението направи съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров.

По предложение на ГЕРБ дебатите се предаваха пряко по БНТ и БНР.

Още преди началото на дискусиите независимият депутат от РЗС Емил Василев възрази срещу начина, по който беше дадено правото на изказване на независимите депутати. Цецка Цачева изчете, че на независимите народни представители са отредени 15 минути, по пет минути на изказване, като думата са пожелали Тодор Великов, Марио Тагарински и Димитър Чукарски. Цачева напомни времето, което имат парламентарните групи за изказвания - ГЕРБ - 40 минути, Коалиция за България - 25 минути, ДПС - 24 минути, "Атака" - 21 минути, Синята коалиция - 20 минути и независимите депутати имат общо 15 минути. Независимият депутат, избран с бюлетината на РЗС, Емил Василев посочи, че вотът на доверие, който Бойко Борисов е поискал сам от себе си започва с фарс, тъй като дясно-консервативната опозиция в лицето на РЗС е била лишена от правото да взема участие в дебата. Искам да кажа, че това е "срам и позор за парламентаризма и българската демокрация", каза Василев. Той допълни, че ще гласува против вота на доверие на правителството, защото не иска "държавата да бъде управлявана от хора, които са лъжци и смешници". Цецка Цачева посочи, че в правилника на парламента няма правила за изказване на независимите народни представители, когато изповядват различни възгледи относно обсъжданите теми. Поради тази причина Цачева предложи парламентът да гласува да се даде възможност на всички независими - шестима души, които са изявили желание да се изкажат. Предложението беше прието с 98 гласа "за", 32 - "против" и 52 въздържали се.

Изказванията

Премиерът Бойко Борисов представи мотивите да поиска вот на доверие от парламента. За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели, посочи премиерът.

Той заяви, че мерките, които се прилагат, за да разруши кръгове, които години наред са източвали държавата, днес пораждат съпротива и реакция срещу правителството и министър-председателя.

Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото, се посочва в мотивите на кабинета. Целта е да се възстанови статуквото от последните години, да се разчисти пътят на нови формации, които с ново лице и под различно име да се върнат на власт, пише в мотивите на искания вот.

Исканият от правителството на Борисов вот на доверие е за "цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта".

Промените, които направихме са много, предстои да бъдат направени още много. Това коментира финансовият министър Симеон Дянков, който първи взе думата в пленарната зала в парламента. Като финансов министър заставам с името си зад всичко, което правим, декларира от парламентарната трибуна министърът. В изказването си Дянков акцентира върху по-добрите финансови резултати на сегашните управляващи и в същото време на няколко пъти се обърна към лидера на БСП - "това можеше да бъде направено и преди, но не го направихте, нали така г-н Станишев". Това предизвика личното обяснение на председателя на ПГ на левицата и бивш министър-председател, който се противопостави на повечето от данните, прочетени от министър Дянков.

Според финансовия министър, предварителните данни за изпълнение на бюджет 2010 показват по-добри параметри от предварително заложените. Дефицитът на касова основа е 2,8 млрд. лв., което е 3,6 процента по начислена основа. Фискалният резерв към края на декември е над 6 млрд. лв. при заложен минимум от 4,5 млрд лв., над 100 процента е изпълнението на приходните агенции, а по необезпечени договори, оставени от тройната коалиция, са изплатени над 1,5 млрд. лв. без да се надхвърли нито един от рестриктивните параметри.

Дянков подчерта, че се въвеждат правила, които "осветляват"икономиката и това среща голяма съпротива. Правителството планира през тази година да емитира по-малко ценни книжа в сравнение с миналата, да поддържа финансова дисциплина, което е средство за гарантиране на вътрешната икономическа стабилност и доверие пред външните партньори, стана ясно от думите му.

Той съобщи, че се обмислят законодателни мерки, гарантиращи, че след възстановяване на икономиката, бюджетният дефицит няма да надхвърля определена граница, както и промяната на основните преки данъци да се прави при национален консенсус чрез референдум.

Дянков се похвали, че България започва да излиза от кризата и е останала страната с най-ниски данъци. Не мислим от днес за утре, допълни финансовият министър.

Никой не вярва на статистиките, изнесени от Симеон Дянков, отговори му Сергей Станишев, който беше поименно посочен в изказването на министъра. За 2010 г. ГЕРБ са събрали с 2 млрд. лв. по-малко приходи от 2009 г., опроверга цифрите на финансовото министерство бившият премиер. Не било истина, че 1,5 млрд.лв. са платени по необезпечени от тройната коалиция договори, защото в отчета на МС пишело за 821 млн. лв. капиталови разходи.

Искам вашето доверие, че енергетиката и икономиката могат да се развиват и да бъдат поставени на прозрачна основа. С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се обърна към депутатите при разискванията за вота на доверие на правителството.

Министърът посочи, че настоящото правителство е било първото, което на базата на секторен анализ е направило стратегия за развитие на икономиката. Като акцент Трайков отбеляза развитието на иновациите, за което по оперативната програма "Конкурентоспособност" са били предвидени 250 млн. евро. Над 20% от тези пари са изплатени от август до сега. Искам вашето доверие, че този дял ще стане 50 процента до края на годината, каза Трайков. Искам доверието ви, че ако големите енергийни проекти, бъдат договорени в интерес на България, те ще бъдат продължени, но ако това не се случи - че няма да се работи по тях, каза още министърът. Той поиска подкрепата на мнозинството за продължаване на политиката на правителството за енергийната независимост на България. Трайков отбеляза още, че за първи път настоящото правителство е намалило цената на газа по действащ договор.

По думите му се работи за устойчиво развитие на туризма и алтернативните му форми като културно-историческия например.

Правителството изгражда своята политика, водено от разбирането, че образованието е инвестиция в развитието на човешкия ресурс. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов. Той посочи, че екипът му е поел отговорност да провежда интегрирана политика и са били предвидени и започнати редица мерки. Игнатов призова парламента за подкрепа, за да има европейско качество на образованието, осигуряване на равен достъп до образованието, да се реализира концепцията "учене през целия живот" и България да се превърне в страна, в която знанието и иновациите са главния двигател на икономиката.

По време на дискусията по вота на доверие, поискан от Министерския съвет, Игнатов отбеляза най-важните според него стъпки в сферата на образованието досега. Той посочи въвеждането на двугодишното предучилищно обучение от 5-годишна възраст, което допринася за равен старт и превенция от отпадането от училището, осигуряване на целодневната организация на училищния процес в първи клас, както и повишаване на качеството на професионалното обучение. Министърът припомни, че е въведена системата за кариерното развитие на учителите и стартирането на студентското кредитиране, както и рейтинговата система за висшите училища. Той отбеляза и приетия закон за развитие на академичния състав, който според него премахва централизираното управление и патриархалната зависимост.

Министерство на културата пое реформата на сценични изкуства и въведе делегираните бюджети за театър. Реформите са отлагани и системно пренебрегвани. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му всички могат да видят резултатите. Въпреки всички черни прогнози, цифрите говорят за възход - реализирани приходи и повече хора, гледащи качествени представления в театъра. Решихме проблема с пенсионирането на балетните артисти. Министерство на културата възстанови нормалния диалог с кинодейците, каза още Рашидов.

Въпреки че в половин Европа имаше митинги и протести за пенсионна реформа, тук, не се случи нищо такова, акцентира на свой ред социалният министър Тотю Младенов. Постигнато е нещо важно за страната и за бъдещето на децата ни - гарантирането на стабилна социална защита, уточни той.

Въпреки кризата, правителството не намали работните заплати и пенсиите и направи всичко възможно България да остане една от страните в ЕС с най-ниска осигурителна тежест, отбеляза министърът. Той посочи, че са възстановили и активизирали социалния диалог и работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Приехме пакет от антикризисни мерки за подкрепа на хората и бизнеса, както и дългосрочна пенсионна реформа, постигната с абсолютен консенсус на участниците в социалния диалог, отбеляза Младенов.

Миналата година безработицата беше 9,47 процента - с 2 процентни пункта по-малко от заложеното в бюджета за 2010 г., отчете министърът. Той посочи, че миналата година е премахнат таванът на обезщетението за безработица. Младенов отбеляза, че като мярка срещу сивата икономика са стартирали мащабни проверки на предприятия. Над 86 млн. лв. забавени трудови възнаграждения са изплатени, благодарение на намесата на Главната инспекция по трудова, посочи той.

Според председателя на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев (Коалиция за България) единственото, което правителството е направило в социалната политика, е да внесе хаос в нея. Той даде пример с режима за ползване на отпуските. По думите му правителството на Бойко Борисов е първото, което не работи за увеличаване на доходите на хората, а точно обратното - за замразяването им. Той посочи, че чувствително е намалена покупателната способност на българите. Вие сте реформаторско правителство, но не успяхте да направите една антикризисна програма, а извикахте работодатели и синдикати да ви напишат домашното, обърна се Стойнев към министрите.

Напрежението в здравеопазването намалява от октомври насам, отчете здравният министър Стефан Константинов пред парламента по време на дебатите. Той подчерта, че бюджетът за здраве за тази година по абсолютни цифри е най-големият от 20 години насам - над 3 млрд.лв. Здравеопазването не е проблем на една партия, това е нещо, по което трябва да се търси консенсус в обществото, смята министърът.

Сред успехите на министерството той посочи приключилата пререгистрация на болниците, подписването на два национални рамкови договора - с лекарския съюз и със зъболекарския съюз. От февруари НЗОК ще може да сключва договори според закона, допълни Стефан Константинов. Въпрос на седмица - две било да е готова националната здравна карта. По думите му, от 294 клинични пътеки 185 са с нови повишени цени, а съотношението между цените на клиничните пътеки т.г. е най-справедливото от 10 години насам, като заслугата е на финансовото министерство. Константинов припомни, че са въведени нови профилактични прегледи и целият пакет е оптимизиран. Предложен е и механизъм, който да гарантира постоянен достъп на здравноосигурените лица до лекарска помощ, извън работното време на джи-пи-тата.

Мая Манолова от левицата обаче заяви, че 2011 г. започва лошо за общинските болници и за много от тях ще е последна, защото има опасност те да бъдат ликвидирани.

Няма държавно, столично, общинско здравеопазване, то е национално, отговори Стефан Константинов.

Започнахме преустройство на системата за физическо възпитание и спорта като задължителен компонент на политическите, икономическите и социалните промени в обществото. Това каза министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

Друга реформа, предприета от правителството, е ново, ефективно разпределение на бюджетните средства за финансиране на отделните спортове и на подготовката на българските спортисти за участие в световни и олимпийски първенства, съобразно постиженията в отделните спортове.

За да бъдат осъществени тези промени, министерството е разработило национална стратегия за развитието на спорта в периода от 2010 до 2020 г., каза министър
Нейков. По думите му това е основополагащ документ на правителството за ролята на физическото възпитание, съобразена с традициите ни в българския спорт.

Като постижение на правителството министър Нейков отбеляза откриването на процедура за създаване на антидопингов център, в който ще се осъществява антидопингов контрол на спортисти по време на състезания, включени в държавния спортен календар, и на спортистите от страните, подписали допълнителния протокол към Конвенцията срещу употреба на допинг на Съвета на Европа. Основен приоритет е да се създадат максимално добри условия за пълноценна подготовка на състезателите ни по олимпийските спортове, за да се представят достойно на предстоящите през 2012 година Олимпийски игри в Лондон, отбеляза Свилен Нейков.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова депутатите от ДПС и някои от БСП да не обикалят и да подбуждат хората към протести, защото това е довело и до смъртен случай. Според него вчерашният протест на тютюнопроизводители е бил "организиран бунт", ден преди днешния вот на доверие към правителството. Найденов призова опозицията да седнат на една маса и да дискутират проблемите на тютюнопроизводителите. Миналата година направихме невъзможното да осигурим 116 милиона лева за тютюнопроизводители през август, заяви министърът.

По думите му земеделието е един от малкото сектори в българската икономика, който формира положително търговско салдо. Министърът отбеляза, че за тази година и половина са отворени пазарите ни в Русия, Украйна, Турция и арабските държави. През последната година е ускорена обработката на проекти по Програмата за развитие на селските райони, отбеляза Найденов. Договорените средства са 31 процента, а изплатените - 18 на сто. За сравнение до преди година и половина средствата бяха под 4 процента, отбеляза той.

Сериозен спад на жертвите от катастрофи през миналата година - почти 20 процента по-малко в сравнение с 2009 г., отчете транспортният министър Александър Цветков днес по време на дискусията по вота на доверие, поискан от правителството. Той смята, че причина за това са кампаниите за пътна безопасност, както и засилените проверки и ограничаването на възможността за фиктивни технически прегледи.

Агенция "Автомобилна администрация" е съставила 21 хиляди акта и от тях са постъпили 8.5 милиона лева - с 1 100 000 повече в сравнение с 2009 г., информира министърът. Направихме най-трудното - спасяваме железниците и за една година намалихме загубите им с над 50 милиона лева, каза още Александър Цветков. Той каза, че жп предприятията са на печалба от дейността си и подобрението на общия финансов резултат е с над 25 милиона лева.

Една от най-ефективните антикризисни мерки е изпълнението на програма "Транспорт", смята министърът.

Това правителство няма зависимости и ще продължи до край, въпреки всичко, което ще се излива в публичното пространство. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

През последните 20 години са се опитвали с компромати да държат в зависимост всеки, който се опитва да се бори срещу организираната престъпност, каза Цветанов и допълни, че премиерът, министърът на вътрешните работи и кабинетът са цел на организираната престъпност днес.

Той посочи, че през последната година и половина от ГЕРБ се стараят да наваксат всичко, което предходните управляващи не са успели да направят през тези 20 години. Да, ще има съпротива, но ние ще устоим, защото това е бъдещето на децата на България, каза Цветанов. Той допълни, че в ГЕРБ няма притеснение от вот на недоверие, защото са уверени в това, което правят: Чисти сме пред съвестта си и пред всеки, който е гласувал за партията.

Министърът на вътрешните работи направи преглед на печата по темата престъпност през последните три мандата - на Сакскобургготски, на Станишев и на Борисов. Той изчете справка и с "откраднатите от Станишев" доклади на МВР и ДАНС. Цветанов припомни всички успешни акции на МВР, както и извършените законодателни промени, които са "изчистили профила на МВР и ДАНС, за да заработи системата".

Има политическа воля за борба с престъпността, това направи впечатление на обществото, на ЕС и на САЩ, каза Цветанов.

Моля ви за мандат да продължим европеизацията на България, обърна се към парламента министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Той беше категоричен, че не може основната ос на дебатите да бъде кой кого е подслушвал, защото е опит за подмяна на дневния ред на хората. Българското правителство работи за по-бързата европеизация на страната, подчерта Дончев.

Министърът отчете, че страната ни има достъп до над 15 млрд. лв. финансиране по всички оперативни програми, като до момента по тях са платени над 1,6 млрд лв. Зад цифрите стоят поне 133 км общинска пътна мрежа, близо 100 изградени публични сгради, около 167 км построени и реконструирани водопроводи и канали.

През тази година кабинетът трябва да плати толкова, колкото е платено за всички предишни 4 години. По думите на Дончев предстои изработване на нов закон за обществените поръчки, както и на нарочен закон за управление на средствата от ЕС.

Още в първия месец на моето управление променихме изцяло начина на изразходване на огромни по обем средства както от европейски, така и от национални източници, за инвестиционни обекти в областта на околната среда, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Тя отчете, че в началото на мандата си е заварила само 300 хил. лева в екологичния фонд на министерството и 87 млн. лева задължения на общини към строителни фирми, които вече са почти изплатени.

Акцентираме усилията си към методически указания за местната администрация за усвояване на средствата от оперативната програма "Околна среда", за да разработят качествени обекти в областта на водния сектор и отпадъците, каза Караджова. Затова в министерството й се подготвят и мобилни групи, които на място - в общините, да помагат да изготвяне на проекти.

Искам от вас подкрепа да продължим устойчивия и необратим ход на реформите в съдебната система. С тези думи министърът на правосъдието Маргарита Попова се обърна към депутатите. Тя отбеляза, че България получава международна подкрепа за реформите в правосъдието - не само от европейските ни партньори, но и от САЩ. Тази подкрепа е капитал, който се трупа трудно и губи лесно, за това ви призовавам за вота Ви на доверие, каза Попова.

По думите й, гражданите и магистратите заслужават добрата управленска визия в съдебната система, с която да се утвърдят европейските практики. Попова отбеляза, че е важно да се намали броят на осъдителните решения на Съда по правата на човека в Страсбург срещу страната ни.

Маргарита Попова поиска доверието на парламента, за да води политика за модернизиране на наказателното правосъдие. По думите й, наказателният ни кодекс е изработен през 60-те години на миналия век и той се нуждае от обновяване. В Наказателния кодекс има класически инструменти, които ще се запазят, но в основната си част той се нуждае от модернизиране, каза министър Попова.

Искам доверието на Народното събрание, за да бъде свалена сянката на Държавна сигурност/ДС/, легнала върху българската дипломация, да прекратим съмнението, че агентите, а не институциите, скритите, а не избраните, управляват страната. Така министърът на външните работи Николай Младенов обясни пред депутатите защо, според него, кабинетът трябва да получи подкрепа за провежданата политика.

В тази ситуация, по думите на дипломата, няма избор, който да бъде "въздържал се". Според него подкрепата на НС е необходима, за да може българският глас да се чува в региона и по света, да може българският бизнес да открива нови работни места в чужбина.

И днес продължава битката, започнала преди 20 г., и тя се казва "ще успеем ли в България да наложим правила, основани на европейските норми и гарантиращи, че нещата ще се случват почтено, че институциите ще са в услуга на гражданите, че сенките, хората с каскетите няма да бъдат тези, които управляват България", завърши Николай Младенов.

България е символ на достойно минаване през най-тежката криза, заяви министър Росен Плевнелиев по време на дискусията. Той посочи, че никой не иска да признае, че сегашното правителство управлява държавата по възможно най-коректния и точен начин в най-дълбоката криза в света от 80 години насам. В най-тежката криза дадохме
подкрепа за приоритетни регионални проекти, дори в най-голямото нямане, коментира той. За първи път от 50 години в България има под 800 души, загинали при катастрофи,
отбеляза той.

Плевнелиев отбеляза и успехите при усвояването на средствата от еврофондовете. Той даде пример, че България е трикратно по-ефективна във водните проекти, спасено е еврофинансирането за пречиствателни станции на Бургас, Русе, Стара Загора, Хасково и Димитровград, ускорено е изпълнението на автомагистралата "Люлин", като в същото време цената й е намалена поне с 44 милиона евро. Той отбеляза, че от последно място по усвояване на средства от европейски фондове "Регионално развитие" това правителство е "изстреляло" България на 18 място за една година.

Правителството да подаде оставка и да се проведат извънредни избори. За това настоя в пленарната зала председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. Премиерът иска вот на доверие от себе си и от Волен Сидеров, коментира Станишев. Той посочи, че министър-председателят иска вот на доверие от тези народни представители, които изпълняват безпрекословно всичко, което им каже. Според Станишев Бойко Борисов се поставя в ясна зависимост, става заложник на партия "Атака".

Не си правете илюзия, че с този вот може да "захлупите" скандалите и недоверието на хората, посочи лидерът на БСП. Слагате в момента похлупак на едно врящо гърне, което рано или късно ще гръмне, защото вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден, предупреди той. Искайки вот на доверие, премиерът трябва да знае, че поема лична отговорност за всичко това, което е станало за 18 месеца, заяви Станишев.

По думите му Борисов застава зад скандалното поведение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и изнасянето на специални разузнавателни средства в парламента, застава зад имотите на Цветанов и на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, зад лобистките закони и наркопоправката, зад Бирата, Милионера и прочие. Тази отговорност е огромна, оттук нататък няма бушони, няма лоши министри и добрия цар, коментира Станишев. Досега повечето българи бяха склонни да прощават на ГЕРБ и по-специално на премиера и некомпетентността, и хаоса и скандалите, посочи лидерът на БСП.

Според Станишев след разпространите записи на разговори на директора на Агенция "Митници" с премиера, министри и депутати, които разкриват задкулисието на управлението, се е създала криза на доверието, на почтеността на ГЕРБ. Трябва да си "гьон сурат" да искаш доверие за такъв начин на водене на политика, коментира той. Лидерът на БСП отбеляза, че в Европа замесените в подобен скандал подават оставки, но премиерът Бойко Борисов е избрал друг подход - вот на доверие. Сигурно целта е да се осигури комфорт на управляващите за известно време, ако може до президентските и местните избори, предположи Станишев. Той посочи, че мотивите на Министерския съвет за искания вот няма нито една думичка на самокритичност, а според него политиката на правителството има два ясни резултата - обедняване на хората и срив на приходите.

Както от БСП, така и от ДПС заявиха, че няма да подкрепят поискания от правителството вот.

Искането на доверие неслучайно следва момента на скандалите, които изправят властта пред морален казус, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Управляващите вече са наясно, че има необходимост от превенция на риска усещането за морална криза да не се превърне в криза на доверието на гражданите, оттам в парламентарна и управленска криза, коментира Местан.

Той отбеляза, че вотът на народа, който е довел ГЕРБ на власт, е бил именно в името на морала в политиката и санкции заради недостатъчен морал през последните 20 г. Българските граждани чакаха гласът на Бойко Борисов да въздаде справедливост и нов морал, затова гласът, който се чу от СРС-та, трябва да бъде обяснен от вас, обърна се Местан към управляващите. Според него само ако се намерят убедителни отговори на тези въпроси може да се предотврати трансформирането на усещането за морални проблеми във властта в политическа и правителствена криза. ДПС осъзнава, че все още го няма очертан форматът на евентуално следващо управление, вие го знаете и експлоатирате успешно този дефицит на политическия процес, заяви Местан. Той обаче предупреди, че политиката не търпи дълго състояние на безалтернативност.

Въпросът има ли парламентарна подкрепа ГЕРБ днес ще получи утвърдителен отговор, но няма да замести въпроса все още ли има ГЕРБ достатъчна подкрепа от българския избирател, за да води същата политика или това доверие вече е разколебано и хората дават знак за спешна корекция на грешни политики, посочи Местан. Днес ще получите редуцираната подкрепа, която ви е необходима - само на "Атака", посочи Местан. Той изрази притеснение, че ако под една или друга форма сините не дадат подкрепата си, това означава да расте относителната тежест на "Атака" в управлението на страната. Той призова за диалогичност, вместо усещане за самодостатъчност, съгласие, вместо конфронтация и отговори на всички въпроси, които висят в публичното пространство.

Депутатите от Синята коалиция ще гласуват "въздържал се" по решението за вот на доверие. Това каза по време на дебата съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Вотът ни е оценка за управлението през тази година и половина,
посочи той. Димитров допълни обаче, че Синята коалиция ще подкрепи всяко добро предложение, добра политика и всяка битка с мафията.

Те не подадоха ръка нито веднъж, независимо от това ние сме готови и ще бъдем партньор, който ще подкрепи всяка добра идея, каза Мартин Димитров. В края на изказването си Димитров даде на вицепремиера Цветан Цветанов обществен договор да не се издигат кандидати за изборите, принадлежащи към Държавна сигурност.

Вот "въздържали се" ни дава възможност да върнем доверието си към правителството, когато започне политиката, която очакваме от него. Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Тръгнете в тази посока и ще ви подкрепим, призова той. Тогава ние можем да поемем отговорност, можем да ви браним, за разлика от други хора, които могат само да аплодират, можем да се справим с атаки, заяви Костов.

Синята коалиция не може да гласува против правителството, защото то е много по-добро от това на тройната коалиция, но има резерви по водената политика, каза той. Лидерът на ДСБ посочи, че правителството иска доверие за това, което е направено досега. Вот "въздържали се" означава, че не можем да дадем подкрепата си за свършената политика дотук, посочи Костов. Синята коалиция обаче дава силна и категорична подкрепа на ГЕРБ да се справи с този престъпен конгломерат от организирана престъпност и бивша Държавна сигурност, който е отровил атмосферата в страната, каза лидерът на ДСБ.

Лидерът на РЗС Яне Янев призова премиера Бойко Борисов да подаде оставка и да си "отиде с мир", без да предизвиква улични протести. По думите му политиката на ГЕРБ е цялостно сбъркана - от създаването на правителството до рутинните политики, които
осъществява.

След година и половина управление България е на път да стане първата държава от Европейския съюз, която ще банкрутира, предупреди лидерът на РЗС, защото бизнесът е силно ударен и на практика не работи.

Още днес щях да искам предсрочни избори, ако след няколко месеца нямаше местни и президентски избори, заяви премиерът Бойко Борисов в края на дебатите по поискания от него вот на доверие към правителството. Не може обаче през пет месеца да се правят избори, допълни министър-председателят.

Той посочи, че е поискал този вот, защото правителството иска ясно да знае дали
парламентът подкрепя реформите, с които кабинетът възнамерява да продължи. Бойко Борисов отчете, че партията му е поела риска да състави правителство в условията на финансова криза, когато ГЕРБ е имала 116 депутатски мандата.

По думите му за година и половина правителството е увеличило в пъти усвоените средства от еврофондовете. Във финансова криза не увеличихме данъци, не намалихме заплати и пенсии. Предишното правителство вдигна пенсиите, но е важно, че сега ние ги плащаме, отбеляза премиерът.

По думите на Борисов от Синята коалиция не са изразили исканията си лично пред него и затова Борисов се чувства подведен от сините.

Емоции и реплики

По време на днешните дебати не липсваха емоционалните изблици на депутати, както и комичните изказвания и моменти. Заседанието беше прекъсвано няколко от председателя на Народното събрание.

С благословия и пожелания за успех започнаха дебатите по искания от премиера Бойко Борисов вот на доверие. Снежана Дукова от ГЕРБ се обърна към премиера Бойко Борисов като заяви, че "управляващите са обречени да успеят".

"Какви са тези кинопрегледи?", репликира Петър Курумбашев от БСП.

Позволете ми преди да направя своето изказване, да ви поздравя г-н министър председател, вас и вашия кабинет, за изключителното политическо мъжество, характер и воля, рядко разпознаваеми в нашите политически среди, да заявите своята непоколебимост за ясно дефинирани цели да продължи реформаторското и европейско управление на България. Без мимикрия, без политически инсинуации и страхове от извиване на ръце и компромати на изчезващи политически видове и субекти, обърна се от трибуната Дукова.  Дукова поздрави премиера и че е поискал вот на доверие, за което се иска сериозен кураж и безпрекословна увереност. Тя увери, че народните представители от ГЕРБ "не ще позволят да се сложи стопер в общия стремеж и желание да управляват своето бъдеще".

Уважаеми, господин министър-председател, днес, повече от когато и да било искам да заявя - ще успеем, обречени сме да успеем. И днес заявяваме - продължаваме. Желая ви успех на Вас и Вашия кабинет. Бог да Ви благослови в името на България, завърши обръщението си тя. Изказването на депутатката предизвика смях в пленарната зала.

Аз не очаквах, че ГЕРБ ще открие дискусията с този кинопреглед като от началото на 70-те години, репликира в отговор Петър Курумбашев. Ние не сме попаднали тук на семинар за детски учителки, а става дума за това, че шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че прикрива контрабанда. И вътрешният министър няма време около един месец да каже дали това е истина или не. В същото време ние тук слушаме госпожа Дукова, която успява да ни каже какво е светлото бъдеще и как ние ви вярваме, господин премиер, с партийни реплики от типа „Ти вярна си, дори когато съгрешиш", коментира той.

Към 11 часа председателят на парламента Цецка Цачева отстрани от днешното
пленарно заседание председателя на социалната комисия в парламента и депутат от левицата Драгомир Стойнев. След това Цачева обяви половин час почивка.

До това се стигна, след като председателят на парламента няколко пъти направи забележка на народния представител и дори отправи предупреждение, че ще го изгони заради неспазване на процедурата. Председателят на социалната комисия поиска лично обяснение след изказване на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова. Вместо това обаче той започна да коментира социалната политика на кабинета и влезе в личен диалог с премиера Бойко Борисов. На всички е ясно от какво е продиктуван вотът на доверие - да се прикрие контрабандата в България и да се защити лобизмът, заяви депутатът от левицата. Господа управляващи, върнете парите от контрабандата. Тези пари не са ваши, те не са за купуване на избори. Това са парите на българския народ. Тези 2 млрд. лв. (от намалена събираемост на приходите) са необходими за пенсии, за детски добавки, за увеличаването на доходите на хората, каза Стойнев. При една от репликите и настоятелният му призив към премиера, с думите "Излезте и кажете!" при опасно увеличение на напрежението в залата, той бе отстранен от трибуната от председателя Цецка Цачева, която веднага, след това обяви 30 мин. почивка за успокояване на емоциите.

 

Дискусиите в парламента бяха възобновени към 11:40 часа.

Любопитен факт е, че през парламентарната почивка в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева се проведе среща с лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, в кабинета е бил и премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.

Към 12:20 дискусиите отново бяха прекъснати, тъй като бивши съпартийци се спречкаха в пленарната зала на парламента. Емил Василев от РЗС плисна чаша с вода в лицето на доскорошния си съпартиец Тодор Великов, заради писмо, което независимият депутат четеше от трибуната. Великов намекна, че Василев е автор на критичното писмо до лидера на РЗС Яне Янев. Депутатът Василев за малко не заля премиера Борисов, който в момента ставаше от мястото си. Борисов се размина за секунди с водата.

Парламентарният председател Цецка Цачева отстрани за три заседания Емил Василев от залата. Той не пожела да напусне и Цачева даде 5 минути почивка, в която убеди избраника да излезе от залата. Премиерът напусна пленарната зала, а Цецка Цачева с оттегли в кабинета си, за да разговаря с депутата Василев.

Впоследствие независимият депутат Тодор Великов заяви, че не възнамерява да търси
отговорност
от колегата си Емил Василев. Великов няма намерение нито да го съди, нито да сезира комисията, която се занимава с парламентарната етика. Писмото, което предизвика заливането, по думите на Великов, е написано от Емил Василев през юни 2009 г. и в него Василев иска оставката на Яне Янев. Причината е, че Янев му е казал, че може да му предостави средства в размер на 100 000 лева, от които 50 000 Василев да върне като личен заем, обясни Великов. Според него Василев отговорил, че няма толкова пари, затова се оттегля от кампанията и иска оставката на Янев. Тодор Великов декларира, че е съгласен да се яви на детектор на лъжата, ако трябва, за да покаже, че не е вземал пари от ГЕРБ за гласуването си.

От своя страна депутатът Емил Василев заяви, че заливането с вода на колегата му е било "политически жест". Василев заяви: Парламентаризмът е погазен, демокрацията е погазена, ДАНС ходи по къщите на хората, аз това го казах и на Бойко Борисов – не може това да продължава повече така с политическа коалиция и с подобен род създаване на парламентарни групи на мръсниците в Народното събрание. Тук трябва да се прави национална отговорна политика, ако трябва чудо ще направя, но това няма да се случва в парламента. Аз съм мъжко момче и ще се боря докрай срещу тези мръсници искам жестът ми да бъде разбран като политически жест, защото това беше истината. Искам да дам знак на всички, и на медиите, и на обществото, че повече мръсотията, интригантството и политическото слагачество не могат да бъдат толерирани. Относно гладната си стачка, той посочи, че все още не е решил дали да я продължи.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък заяви, че е очевидно, че независимите депутати, напуснали РЗС, са били купувани от ПГ на ГЕРБ – по думите му те сега са станали "първи трубадури на ГЕРБ". Яне Янев заяви, че лично при главния прокурор ще бъдат внесени доказателства, които "няма да са фалшименто", във връзка с купуването на депутати.

Друг "бисер" от днешното заседание беше създаден от здравния министър д-р Стефан Константинов, който заяви: Уважаеми народни представители, моля, не гладувайте! Гладът води до ниско ниво на кръвната захар. Това прави хората зли, а ако се повтаря - води до затъпяване и раздразненост, призова министърът, визирайки Емил Василев, който от вчера е в предупредителна гладна стачка.

Дебатите по вота на доверие на правителството вдъхновиха депутата от левицата Димчо Михалевски да напише стихотворение.

Творчеството на народния представил така и не беше представено в пленарната зала, но от пресцентъра на партията го разпространиха:

Ден доверие не храни, имаме си родни калпазани.
Намалиха ни хазната, вдигната цената на храната!
Тютюнджиите обрекоха на глад, учените с намален оклад.
Бъркат се в живота ни дори, СРС-та, белезници от зори.

Борят се на думи за страната, трупат си имот зад стената.
Контрабандата цъфти, ГЕРБ над нея зорко бди.

СЛЪНЦЕТО огрява ярко фона, правилата определя с телефона.
Влез-излез, легни-стани, него..... го боли.
Ден разделен е сега:

МАФИЯ ИЛИ СВОБОДА!

------------------

В началото на пленарното заседание с едноминутно мълчание по предложение на Корнелия Нинова от левицата депутатите отбелязаха паметта на починалия вчера председател на Инициативния комитет на протестиращите тютюнопроизводители в Гоцеделчевско Мехмед Метушев.

Процедура

Предложението за вота на доверие беше внесено в Народното събрание вчера и според правилника за работата му разискванията започват на следващото заседание след постъпване на искането. След приключване на дебатите, на същото заседание се гласува и решение. То се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите в пленарна зала народни представители.

ПГ на ГЕРБ има 117 депутати, а тази на "Атака", която подкрепя кабинета, е от 20 народни избраници. В правилника се уточнява, че при гласуване на доверие или отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца. От 1989 г. досега има два вота на доверие - към кабинета на Филип Димитров (1992 г.) и на Любен Беров (1994 г.).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net