Българите стават все по-щедри, показва Световният дарителски индекс

23.09.2022 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Българите, а и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място
Българите стават все по-щедри, показва Световният дарителски индекс
Снимка: под лиценза на creative commons

Българите, а и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място.

„Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. Той се определя от отговора на три въпроса, а именно дали през предходния месец сте дарили пари, дали сте били доброволец или сте помогнал на непознат”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на фондация BCАUSE Елица Баракова.

По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с времето преди пандемията. Около 200 милиона повече хора са дарили пари за благотворителност по света, като дарителите са се увеличили с 10% в икономиките с високи доходи.

Световният дарителски индекс е едно от най-големите проучвания за дарителството, правени някога, като обхваща близо 2 милиона души. Тазгодишният индекс включва данни от 119 държави, представляващи повече от 90% от пълнолетното население в света.

Индексът се формира, като на хората по света се задават три въпроса: дали са помогнали на непознат, дали са дарили пари и дали са били доброволци за добра кауза през последния месец. Въпросите са част от ежегодното Проучване на света на Галъп (Gallup World Poll).

Световният дарителски индекс на КАФ 2022 ще бъде обявен по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, на събитие в Ню Йорк за ролята на частния сектор за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.

За пета поредна година най-щедрата страна в света е Индонезия (68%), следвана от Кения (61%). Много страни с високи доходи се завръщат в топ 10, след като от 2018 година насам имаха чувствителен спад в доброволчеството и дарителството, задълбочен по време на пандемията.

Към най-щедрите страни в света се присъединяват САЩ, изкачили се на трето място, Австралия (4), Нова Зеландия (5) и Канада (8).

Великобритания се изкачва на 17-о място от 22-ро през 2020 г. Много страни с по-ниски доходи също повишават резултатите си и повишават дарителския си индекс.

България през 2021 г.

Запазва се тенденцията в България най-високи показатели страната ни да получава при въпроса "помощ за непознат", а доброволчеството да е най-слабо представено.

Помощ на непознат са оказали 72% от запитаните, което е с 10% повече от предходната година. Това отрежда на България 28-мо място в класацията по отношение на този аспект на човешкото поведение.

Спрямо 2020 през изминалата година българите са проявили по-висока активност по два аспекта на благотворителността – помощ за непознат и доброволчество, без промяна е само броят на хората, които са дарили пари – 34%.

Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6%, отбеляза най-голям скок през 2020 година отчете 12%, през 2021 година продължава да нараства и достига 18%. Макар това да отрежда на България 80-то място в класацията по отношение на доброволчеството, за страната ни е забележителен успех и заслужава допълнително проучване.

За сравнение, в България през 2020 г. близо две трети (64%) са помогнали на непознат, а над една трета (34%) са дарили пари, докато доброволци са били едва 12%. Тогава България отбеляза личен рекорд, като се изкачи от дъното на таблицата до 45 място от 114 държави.

Тазгодишният доклад поставя България в още една любопитна класация - на страните, в които се наблюдава най-бързо развитие през последните пет години.

В този топ 10 България е на 6-то място с ръст от 23% на дарителския си индекс от 2018 година насам. Челното място се заема от Чехия с ръст от 29%. Следват я Китай и Сърбия с по 28%, Русия (26%), Парагвай (24%).

След България на седма позиция е Венецуела (22%), а Полша, Литва и Виетнам имат ръст по 21%.

"Миналата година скокът в класацията на България ни донесе колеблива радост, защото увеличението в дарителството и доброволчеството беше породено от задружния отговор срещу Covid-19. Индексът на България за 2021 година отново е добър и надеждите ни това да стане тенденция растат", коментира Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause.

Украйна е единствената европейска страна в топ 10 на Световния дарителски индекс. Тя се издига до 10-то място от 20-то през предходната година. Високият резултат от данните, събрани преди военния конфликт през 2022 г., отразява новите начини за ангажиране с благотворителност, които са се появили в Украйна, заедно с повишаването на жизнения стандарт и увеличените нужди, следствие от пандемията.

"Дарителството по света приема различни форми и дори дефинициите за това какво представлява благотворителност и щедрост се различават в различните култури. Нашият Световен дарителски индекс цели да измери щедростта, изразена чрез три аспекта на човешкото поведение. Обнадеждаващо е, че общият резултат на Индекса се е повишил, което показва, че хората по света са участвали повече в щедри действия, отколкото през предходната година", коментира Нийл Хеслоп Oве, главен изпълнителен директор на КАФ (Charities Aid Foundation).

"На фона на несигурна икономическа, социална и политическа обстановка, Световният дарителски индекс подобрява нашето разбиране за ролята на глобалното дарителство. Covid-19 засегна най-бедните и уязвимите в света и попречи на напредъка към целите за устойчиво развитие на ООН. В идващите трудни години надеждите отново са обърнати към частните дарители и бизнеса, които са призовани да запълнят липсата на достатъчни финанси, а благотворителните организации -да използват ограниченото си финансиране с най-голям резултат", допълва той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.11   1384 г. – Ядвига е коронована за кралица на Полша. 1491 г. – В Испания са осъдени от инквизицията на изгаряне на клада 5-а марани по случая със светото дете от...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net