Повишават цените на строителни договори

16.05.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Цените на старите строителни договори ще могат да се индексират заради инфлацията, но максимум с 15 на сто за цялата стойност на контракта
Повишават цените на строителни договори
Снимка: АПИ

Цените на старите строителни договори ще могат да се индексират заради инфлацията, но максимум с 15 на сто за цялата стойност на контракта. Това е залегнало в изготвяната съвместно от финансовото и регионалното министерства методология за индексация на различните видове строителства. Тя ще позволява контракти, които са били сключени на ниски цени, които към момента не са актуални заради поскъпването на труд, строителни материали, горива и въобще на ръста на инфлацията да бъдат актуализирани, така че изпълнителите да не работят на загуба. Днес тя ще бъде публикувана за обществено обсъждане, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

С промяната ще се позволи индексация на дейности по договори, които са изпълнени след 30 юни 2021 г. Актуализацията на цените по контрактите ще може да се случва на всеки три месеца.

Строителните дейности, по които ще се индексират цените, са разделени на шест групи - сградно строителство, производствени сгради в областта на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и съоръжение в областта на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Разделението е според тежестта на строителните материали в различните видове строежи и е съгласувано с Камарата на строителите в България (КСБ), подчертава Караджов.

От КСБ обаче излязоха с позиция, че не са съгласни индексацията да има таван, както няма и самата инфлация, защото това би обезсмислило актуализациите, тъй като въпреки индексацията в крайна сметка може да се окаже, че пак работят на загуба. Още повече, че за последната година строителните материали са поскъпнали между 30 и 60 на сто.

Зам.- строителният министър Деляна Иванова обясни, че контрактите по европейските програми могат да бъдат индексирани заради поскъпването, единствено ако има спестени средства при възлагането от бюджета им. Но увери, че такива има. Призна обаче, че ситуацията с договорите, които са възложени с държавни или общински средства, ситуацията е по-сложна. И ще се решава при индивидуални преговори за всеки различен проект. Именно липсата на предвидени средства в бюджета за подобен компенсаторен механизъм е и сред най-големите притеснения на сектора.

За да може да се въведе методика за индексация на цените на стари договори са необходими промени в Закона за обществените поръчки, твърди вицепремиерът Гроздан Караджов. Те вече са внесени от група депутати. Според новата алинея в член 116 на закона изменения на цените ще мога да бъдат правени както ако това е заложено първоначално в контракта като клауза, така и при “съществено увеличение на цените на основните стоки и материали, формиращи стойността на договора”.

“Приемането на методика за индексиране на договорите с публични възложители вече е закъсняло, а обвързването ѝ с промени в Закона за обществените поръчки ще я забави драматично”, заявиха в своя позиция от Камарата на строителите в България. От бизнеса подчертаха, че “отрасълът е на ръба и няма време да чака повече”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...