Митничари иззеха 150 литра ракия

13.08.2012 | 16:06
по статията работи: Лили Бончева
В пет от седем обекта за изваряване на ракия в Русе са открити нарушения
Митничари иззеха 150 литра ракия
Снимка: Sxc.hu

Седем обекта за изваряване на домашна ракия са проверили служители на Митница Русе през почивните дни.

В пет от тях са открити нарушения на акцизното законодателство. Два обекта функционират без въобще да са регистрирани за целите на акцизния режим, отбелязват от пресцентъра на Агенция "Митници". Съоръженията в тях са запечатани от митническите органи и подлежат на изземване в полза на държавата. В останалите три не се води нужната отчетност за изваряваните количества ракия и не се начислява акциз.

Задържани са 150 литра ракия, произведени в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

От Митница Руссе напомнят, че Законът за акцизите и данъчните складове изисква специализираните малки обекти за дестилиране (казаните за изваряване на ракия) да са регистрирани в митниците, в чийто териториален обхват се намират. Неизпълнението се наказва с имуществена санкция до 3000 лева.

Гражданите имат право да произвеждат етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове – собствено производство за тяхно лично и семейно потребление, до 30 литра годишно на семейство. Това количество се облага с 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол, което прави 2.20 лева за литър 40-градусова ракия. Акцизъкт се заплаща в обекта за дестилиране отделно от другите плащания за ползваните услуги. За платения акциз “казанджията” следва да издава отделен акцизен данъчен документ, който клиентът трябва да съхранява и да представя при проверка на митническите органи.

Спазването на тези законови разпоредби ще спести разочаровавнията на клиентите, чиято ракия се задържа при проверките в казаните, и гражданите, организиращи експлоацията на такива обекти за дестилиране, отбелязват от Агенция "Митници".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилийска се омъжва за...