Врачанска фирма ще произвежда черен хайвер с европари

11.04.2012 | 18:16
по статията работи: Теодора Пенева
ИАРА сключи договори в сектор "Рибарство" за над 3 млн. лв.
Врачанска фирма ще произвежда черен хайвер с европари
Снимка: Econ.bg

Четири договора по Оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (ОПРСР) подписа днес Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), информират от пресцентъра на институцията. Общата им стойност е 3 429 284 лева.

Първият договор е по мярка 2.1. "Производствени инвестиции в аквакултурата" по проект на фирма "Аквалидер" ООД от град Враца. Тя ще изгради рибовъдна ферма за изкуствено отглеждане на есетрови риби за консумация и за черен хайвер.

Общата стойност на инвестицията е 3 165 553 лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта е 1 899 332 лева. Рибното стопанство ще се изгради в землището на град Мизия и на село Сараево. От компанията предвиждат да изградят общо 35 производствени басейна разположени на четири нива с оглед икономисване на теренна площ.

Инвестицията предвижда още построяване на помпена станция, утаителен басейн с площ от 1222 квадратни метра и пречиствателен басейн с площ от 2608 квадратни метра. Зелените площи на територията на рибното стопанство ще са с площ 10 000 квадратни метра.

В производствената програма на "Аквалидер" ООД за 10 години е предвидено производство на 33 200 кг есетра за консумация и 2 000 кг черен хайвер годишно.

Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца. След изпълнението му ще бъдат разкрити 6 работни места, 3 от които за жени.

Останалите три договора са за нарязване на риболовни кораби за скрап по мярка 1.1 "Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности".

Единият договор е за скрапиране на риболовен кораб "ПЕРУН 2", собственост на фирма ЕТ "Сиян Миглена Павлова" от град Варна. Плавателният съд е с обща дължина 12,1 м, тонаж 10 БТ и е на 15 години. Калкулираната премия за него е 109 526 лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ по договора е в размер на 109 051 лева.

Другият риболовен кораб, който ще бъде нарязан за скрап е "КВ 5404" на компанията "Калиакра 07" ЕООД от грad Каварна. Съгласно подписания договор калкулираната премия за него е 38 321 лaвa, а одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 37 017 лeвa. Общата дължина на риболовния съд е 7,9 м, произведен е преди 17 години и е с тонаж 3,49 БТ. Корабът "КВ 5404" е оборудван с хрилни мрежи и пелагични тралове.

Третият договор е за скрапиране на риболовен кораб "Бумеранг", собственост на фирма "Север Експорт" ООД от гр. Варна. Риболовният съд е на 10 години, с обща дължина 11 м и тонаж 11,3 БТ. Оборудван е с хрилни мрежи, плаващи парагади, пелагични тралове. Изчислената премия за риболовен кораб "Бумеранг" е 115 883 лева. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 113 630 лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.11   1760 г. – Град Детройт е предаден във владение от Франция на Великобритания. 1780 г. – След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената римска...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net