Причинени вреди за над 162 хил. лв. отчете АДФИ

10.01.2014 | 13:45
по статията работи: Петя Бързилска
При проверката на обществените поръчки установените вреди в Община Варна са за 88 хил. лв.
Причинени вреди за над 162 хил. лв. отчете АДФИ

Причинени вреди за над 162 хил. лв. отчете Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през четвъртото тримесечие на 2013 г. Размерът им намалява спрямо предходното трето тримесечие, когато вредите са за над 1 млн. лв. 

През периода са приключили 109 финансови инспекции. Агенцията проверява законосъобразното разходване на средства от държавния и общинските бюджети. Проверки се правят и на средствата, предоставени от европейски фондове и програми.

Финансовите инспектори са констатирали 174 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 115 млн. лв.

В рамките на последното тримесечие на миналата година са съставени 971 акта за установяване на административно нарушение и 1 акт за начет.

От извършените финансови инспекции 61 са по постъпили в агенцията сигнали, а 48 по утвърден годишен план. От планираните инспекции 44 са в лечебни заведения, където се провериха проведените процедури за обществени поръчки за доставки и услуги.

64,4 млн. лв. е стойността на непроведените и неоснователно проведени обществени поръчки в Община Варна. Установените вреди са за 88 хил. лв., показва още инспекцията на АДФИ. Проверката включва получените приходи от приватизацията на общинския дял от 34.85 % във фирма „Шеле Екосервиз”, сключените договори с „Весела“ ООД за периода 1 януари 2009 г. - 30 януари септември 2012 г., както и разходите поддържане на инфраструктурата при зимни условия от 2009 г до 2012 г.

В общините Дупница и Сливен също са регистрирани нарушения по обществените поръчки.

Нарушения при обществени поръчки от 2010 и 2011 г. са установени при проверката на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. Стойността на непроведените или неоснователно проведените поръчки е за 1,3 млн. лв.

При инспекцията на „Мини Марица-изток“ е установено, че има 10 неправилно проведените обществени поръчки за 1,4 млн. лв. Установените нарушения са по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Инспектираният период включва годините от 2010 г. до 2013 г.

При проверка на „Държавен резер“ в гр. Варна са установени вреди за 14,5 хил. лв. Проверките са визирали действията по преместване на бракувани силови проводници, електродвигатели, вентилатори и елевартни ленти от зърнобаза "Дончево" в зърнобаза "Ген. Тошево", както и ремонти в двете бази.

Инспекцията на изразходването на бюджетните средства от сдружение „Български туристически съюз“ установява проблеми с поръчки на стойност 1,4 млн. лв.

При проверка на извършените през 2012 г. доставки в областта на обществените поръчки при избор на изпълнители и изпълнението на сключените договори на „Водоснабдяване и канализация“, гр. Варна са установени нарушения по ЗОП. Стойността на непроведените или неоснователно проведе обществени поръчки е за 5,8 млн. лв.

Нарушения по провеждането на обществените поръчки през 2012 г. са установени и от инспекцията на „Водоснабдяване и канализация“ в гр. Ямбол.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...