Българите ходят в Испания и Италия най-много за почивка, а в Русия - по работа

27.07.2015 | 12:00
по статията работи: Георги Кусеров
Пътуванията зад граница са скочили двойно за година, показват данните на НСИ
Българите ходят в Испания и Италия най-много за почивка, а в Русия - по работа
Снимка: Sxc.hu

Испания и Италия са едни от най-желаните дестинации за пътуване на българите, като нашенците най-често ходят там с цел почивка и екскурзия. От друга страна нашенците пътуват към Руската федерация със служебна цел. Пътуванията на български граждани с цел ваканция в Испания и Италия са съответно 66,7 и 46,4%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за юни 2015 г. Тези към към Руската федерация със служебна цел са 46,2%.

С 13,9% са се увеличили пътуванията на българи в чужбина през юни спрямо същия месец на предходната година. Общият брой на нашенците, били зад граница през месец юни 2015 г., е 468,3 хиляди души. Увеличение на пътуванията в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Турция - с 34,1%, Гърция - с 32%, Германия - с 14%. Междувременно намаляват тези към Украйна - с 56,3%.

От данните става ясно, че голяма част от българите излизат в чужбина с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 44,1%. Пъуванията с цел почивка и екскурзия формират 33,3%, следвани от пътувания със служебна цел – 22,6%. В сравнение с юни 2014 г. e регистрирано увеличение при тези с цел почивка и екскурзия - с 55,5%, и с други цели - с 2,9%, докато тези със служебна цел намаляват с 3,8%.

През юни 2015 г. посещенията на чужденци в България са 1 милион и 133 хиляди, или с 3,7% под нивото от юни 2014 година. Регистрирано е намаление на пътуванията с цел почивка и екскурзия с 23,9%, докато посещенията с други цели и със служебна цел се увеличават - съответно с 42,2% и 4,6%.

От общия брой чужденци, посетили България през юни 2015 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 57,6%, или с 0,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция - със 17,5%, Румъния - с 10,5%, Германия - с 4,7%, Унгария - с 4,2%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Франция - с 37,9%, Италия - с 26%, Полша - с 18,6%, Обединеното кралство - с 16,1%, Чешката република - с 9,8%, и други.

Намаляват и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни”- с 12,1%, като най-голямо е намалението на посещенията на граждани от Руската федерация - с 33.2%.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net