Кабинетът реши преброяването на населението да започне през септември

20.01.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 октомври, реши Министерски съвет на днешното си заседание
Кабинетът реши преброяването на населението да започне през септември
Снимка: БГНЕС

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи в 20 ч. на 3 октомври, реши Министерски съвет на днешното си заседание. То е част от преброяване, което се прави веднъж на 10 години в страните от ЕС. Първоначално бе планирано да се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари, но е изместено поради епидемията от COVID-19.

Преброяването ще се осъществява по два начина. Чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе онлайн от полунощ на 7 септември до 24:00 ч. на 17 септември.

Преброяването чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата от преброител ще се извърши от 8 ч. на 18 септември до 20 ч. на 3 октомври.

Всички данни за населението и жилищния фонд, събрани по време на преброяването, ще се отнасят към полунощ на 7 септември 2021 г., което е т.нар. "критичен момент" на преброяването.

"Промяната в периода на провеждане на преброяването се налага поради епидемичното разпространение на COVID-19 и съществуващия риск за здравето на преброителите и преброяваните от тях граждани, тъй като дейността изисква директен контакт с лицата и посещение на домакинствата и жилищата", е записано в решението на Министерски съвет. Периодът е съобразен с изискванията на Европейския парламент статистическото изследване да се осъществи през настоящата година в целия Европейски съюз.

Европейските преброявания се провеждат веднъж на всеки 10 г. Предишното беше през 2011 г. Периодът на преброяването е важен, защото през 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента, а статистиците предпочитат времето на преброяването да не съвпада с нито един от двата вота. Причината е, че основите помощници на НСИ при преброяването са общините и областните управи, а те са пряко ангажирани и с изборите.

Освен информацията, която е задължителна съгласно европейското законодателство, за национални цели ще се събира допълнителна информация: за хората - етнокултурни характеристики и здравен статус, а за жилищата и сградите - енергийна ефективност, материална осигуреност, услуги. Паралелно на преброяването ще се проведат и няколко извадкови изследвания - за раждаемостта и репродуктивното поведение, за миграционното поведение и бюджет на времето.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...