Надомният труд ще бъде законово регламентиран

16.03.2011 | 13:10
по статията работи:
В трудов договор ще може да се договори изпълнение на трудовите задължения във връзка с изработка на продукция и/или предоставяне на услуга в дома на работника или служителя или други помещения по негов избор извън работното място на работодателя
Надомният труд ще бъде законово регламентиран

Правителството прие законопроект за допълнение на Кодекса на труда, чиято цел е да уреди нормативно специфичните трудови правоотношения между работодателите и надомните работници. Законопроектът е изготвен във връзка с ратифицираната със закон Конвенция №177 относно надомния труд на Международната организация на труда. В законопроекта са взети предвид договореностите в Националното споразумение за уреждане регулирането на надомния труд, подписано на 24 ноември 2010 г. между представителните организации на работниците и служителите и на работодателите на национално равнище. Това съобщава пресслужбата на Министерския съвет (МС).

Проектът предвижда, че в трудов договор може да се договори изпълнение на трудовите задължения във връзка с изработка на продукция и/или предоставяне на услуга в дома на работника или служителя или други помещения по негов избор извън работното място на работодателя срещу възнаграждение, с негови и/или на работодателя оборудване, материали и други спомагателни средства.

Предвидено е работниците или служителите, които извършват надомна работа, сами да определят началото, края и разпределението на работното време в рамките на законоустановената му продължителност, както и периодите на почивка в работния ден, междудневната и седмичната почивка, за което уведомяват работодателя. Предлага се изрична забрана за установяване на ненормиран работен ден и полагане на извънреден труд от работниците и служителите, изпълняващи надомна работа.

Работодателят е длъжен да осигури на работника заплащане и равно третиране, каквито е осигурил и за работещите в предприятието му, здравословни и безопасни условия на труд, квалификация, преквалификация и обучение, социално и здравно осигуряване, възможност за синдикално сдружаване, социално-битово обслужване.

Изрично се предвижда, че за неуредените в предложения нов раздел въпроси се прилагат общите разпоредби на Кодекса на труда.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...