Енергийни теми

09.07.2010 | 15:30
по статията работи:
Засега липсват индикации, че газовите посредници ще отпаднат. България ще избере моделът на независим преносен оператор
Енергийни теми
За преговорите с Русия, посредниците и цените на газа

Новата цена, на която България ще получава природния газ от Русия, ще стане ясна след приключване на преговорите, сега още няма конкретни резултати. Това съобщи днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той добави, че засега няма индикации, че ще отпаднат посредниците при доставката на газа, заради които цената му се увеличава почти двойно.

Според министъра следващата седмица ще се разгледа ценообразуването, за да стане ясно дали газоразпределителните фирми имат нужда от такива големи надценки, предаде Dariknews.bg.

Преговорите протичат без драми, в каквато и да е посока. В този смисъл нито съм доволен, нито не съм доволен, добави министър Трайков след участието си в публична среща с българските евродепутати, предаде БТА.

Eто какво каза още Трайков по въпроса за цените на газа:

Първо - в началото на следващата седмица ще разгледаме анализа на ценообразуването, тоест теоретичната част на въпроса, която на първо четене не изглежда чак невъзможно голяма в сравнение със сходни цифри и проценти в други европейски страни.

Въпросът е дали наистина това е минимално необходимото, от което тези дружества имат нужда, за да си свършат работата. Дали 15 процента възвръщаемост на собствения капитал не е много голяма възвръщаемост, дали 30 процента от крайната цена не е много голям процент, като се има предвид, че това е процентът и в Германия, но пък там цената на газа е същата и сега защо разходите в България са толкова, колкото в Германия?

Например електроразпределителните дружества работят три пъти по-евтино в България, отколкото в Германия. Може ли и газоразпределителните дружества да работят три пъти по-евтино? Това е целта на втория етап от одита, който регулаторът ще направи, той ще бъде вече регулаторен одит в целия му обем.

За бившия зам.-министър Валентин Иванов и подписания от него договор с "Газпром"

Помолен да коментира твърдението, че бившият заместник-икономически министър Валентин Иванов е подписал договор с "Газпром", без да го е чел,  Трайков каза: Явно затова не са знаели, че не е трябвало да го подписват, защото ако го бяха прочели, ако бяха прочели и предишния договор, щяха да разберат, че няма "take or pay", какъвто те са си мислили, какъвто се опитват да убедят нас, че е имало, нито е имало опасност България да трябва да плаща огромните неустойки, които се въртят в нечии глави.

За модела за отделяне на операторите на преносни системи

По време на парламентарния контрол министър Трайков обясни, че избраният от неговото министерство и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  национален модел за отделяне на операторите на преносни системи е този на независим преносен оператор.

В центъра на Третия пакет е постигането на независимост на операторите на преносни системи, така че всеки производител, потребител и търговец да може безпрепятствено да ползва преносната мрежа за транспортиране на договорената енергия, отбеляза Трайков.

По думите му газовата и електрическата директиви предвиждат три възможни модела за отделяне на операторите от дейностите по производство и снабдяване с енергия
- отделяне по собственост, независим системен оператор и независим преносен оператор.

Съгласно избрания модел операторите ще бъдат отделени заедно с преносните активи като самостоятелни юридически лица. Основни мотиви за избор на този модел са, че при него ще се гарантира в по-голяма степен независимостта на операторите, като същевременно ще се осигури ефикасно управление на мрежовите компании и провеждане на политика в полза на всички пазарни участници.

Взетото решение за избор на модел за отделяне на операторите е първата стъпка в изпълнението на националните ангажименти, произтичащи от Третия либерализационен пакет. Следващи стъпки са прилагане на директивите в българското законодателство чрез изменение и допълнение на Закона за енергетиката, което трябвада се осъществи до края на 2010 г.

Отделянето на преносните оператори следва да бъде осъществено до края на 2011 г. преди изтичането на крайния срок за изпълнението на това изискване по директива 2009/72 и директива 2009/73 - 3 март 2012 г.

Към момента двата национални оператора - на газ и електроенергия, са част от Българския енергиен холдинг. "Булгартрансгаз" е комбиниран оператор и собственик на газопреносната мрежа и на хранилището за природен газ. Електроенергийният системен оператор е пазарен оператор, но не есобственик на преносните активи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...