Предлагат ВиК секторът да се финансира с водни облигации

12.05.2015 | 15:14
по статията работи: econ.bg
Новата борсова схема за набавяне на липсващите средства може да стане факт след 3 години
Предлагат ВиК секторът да се финансира с водни облигации
Снимка: Sxc.hu

Субсидиите от фондовете на ЕС ще са достатъчни за финансиране на не повече от 30% от общия обем на нужните капиталови разходи във ВиК сектора за 10-годишен срок. Липсващите 70% от вложенията трябва да се осигурят от държавния бюджет и ценовите приходи на дружествата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриване на четвъртата годишна водна конференция "Механизми за финансиране на ВиК сектора".

За да набави този финансов ресурс, правителството обмисля възможността за прилагане на иновативен механизъм за финансиране на ВиК сектора - с т. нар. водни бондове (водни облигации). Този начин на допълнително набиране на средства за ВиК мрежата се прилага в момента в Италия, но е използван и в повечето страни от ЕС, където секторът е недофинансиран и европейските пари за него не достигат.

Какво представляват водните бондове (облигации)?

Става дума за окрупняване на няколко водни дружества в рамките на една област или на няколко области. Те се обединяват в дружество, което емитира водни бондове, които се пускат на борсата. По този начин се осигурява допълнителен финансов ресурс за инвестиции в пречиствателни станции, водопроводи и канализация и в дългосрочен план те се откупуват. Министърът напомни, че досегашните инструменти за финансов инженеринг се реализираха с подкрепата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Европейския инвестиционен фонд(ЕИФ).

В Италия например схемата с бондовете е направена от Европейския фонд.

"България също разчита да проведе срещи с представители на фонда и да получим предложение за съответните модели за реализация на идеята", каза Павлова.

Тя е категорична, че новата борсова схема за набавяне на липсващите средства за финансиране на ВиК съоръженията няма да доведе общините до задлъжнялост.

"Идеята е чрез Асоциацията на ВиК дружествата те да получат подкрепа и да издадат бондовете за сметка на активите, които ние им делегираме да управляват, срещу инвестициите и срещу подобряването на инфраструктурата и намаляването на загубите на вода, а не да задължим общините да го правят", коментира регионалният министър.

Новият механизъм може да се въведе най-рано след структурирането на ВиК операторите в обединени дружества, с преостойностени активи. Едва след това те ще могат да залагат водни облигации на борсата. Като инвестиция това не може да се случи преди 2018 г.

Министърът каза още, че цената на водата няма да се вдига в близките 10 години. Ако има поскъпване, то няма да е повече от 0,01 лв. След този период ще има поскъпване на водата за потребителите, но то няма да е със заложените в стратегията 4%, а само с 2,5%.

"Това е много важно като съчетание поне до 2020 г., когато ще имаме европейски ресурс от 2,5 млрд. лв. във ВиК мрежата", посочи Павлова. 

Предвижда се новите бизнес планове на ВиК дружествата да започнат да се прилагат от 2017 г.

Припомняме, че Европейската комисия изисква от страните-членки, включително и България, да извършат цялостно обновяване на ВиК мрежата – на цялата градска и селска инфраструктура. Целта е намаляване на разхищението и течовете на вода, по които нашата страна оглавява еврокласацията. Реформата в сектора трябваше да се състои в рамките на досегашния програмен период 2007-2014 г., който беше първи за България. Държавата ни обаче тотално изостана от графика и на няколко пъти бе наказана от ЕК със замразяване на финансирането по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Бюджетът и ВиК дружествата трябва да инвестират в сектора около 9 млрд. лв.

Необходимите средства за изграждане, рехабилитация, поддържане, преструктуриране и управление на цялата водна инфраструктура в страната са над 12 млрд. лв.

При спазване на определени условия и срокове до 2020 г. България може да разчита на целево еврофинансиране по ОПОС в размер на 2,3 млрд. лв. Държавата и ВиК операторите трябва да осигурат останалите около 70% от инвестициите за модернизиране на ВиК сектора. Това означава да се набави финансов ресурс от около 9 млрд. лв. до 2020 г.

За да не бъде и занапред санкционирана от ЕК и лишавана със спиране на евросредствата, страната трябва бързо да навакса с реформата. Това означава годишно да инвестира в сектора по 1,2 млрд. лв., което направо изглежда невъзможно, при положение че от 2007 г. насам реалните вложения във водоснабдяването са под 200 млн. лв. годишно.

Рехабилитация и подмяна на мрежата се извършва, но това става твърде бавно, категорични са в Брюксел. Като последица от забавянето - над 40% от мрежата все още е амортизирана, питейните услуги са с ниско качество, а делът на отвежданите и пречистени отпадъчни води е по-нисък в сравнение с повечето държави-членки.

Спешните нужди от рехабилитация и подмяна на водоснабдителните мрежи се оценяват на 5 млрд. лв., сочат разчетите във водната стратегия. Около 6,7–7,2 млрд. лв. са нужни за привеждане в съответствие на системите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Делът им у нас отново е по-нисък в сравнение с повечето държави в ЕС. Едва 66% от населението е присъединено към система за отвеждане на отпадъчни води, а делът на свързаните към пречиствателна станция е още по-нисък – 50%.

Източник: iNews

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...