Съживяват се потребителското доверие и инвестиционната активност през април

21.05.2014 | 19:40
по статията работи: Мария Стоянова
Българската икономика продължава да се възстановява, макар и с бавни темпове
Съживяват се потребителското доверие и инвестиционната активност през април

В началото на 2014 г. се забелязва съживяване на потребителското доверие и на инвестиционната активност. И през първото тримесечие на годината българската икономика продължава да се възстановява, макар и с относително бавни темпове. От януари до март Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 1,1% спрямо година по-рано, което показва леко забавяне на икономическия растеж.

Вътрешното потребление отбелязва ръст от около 3% годишно в началото на годината, което е основна предпоставка за растежът на икономиката, докато през 2013 г. той се дължеше до голяма степен на външни фактори. Произведената земеделска продукция се свива, докато индустриалното производство отново отбелязва ръст от 3% годишно. Секторът на услугите продължава да расте бавно, но стабилно с 1% годишно. Износът на стоки и услуги има по-малък принос за растежа през първото тримесечие, нараствайки едва с 1% годишно.

Земеделската земя се оказва един от активите с най-висока доходност през изминалата година. Търсенето й е все още високо, като през 2013 г. цената на земеделските парцели нараства с 9%, достигайки средно 594 лв. за декар. Най-чувствително поскъпват лозята – с 22% за годината, следвани от нивите (с 12%) и овощните насаждения – с 5.1%.

Прогнозата за цените на земеделските земи в дългосрочен аспект трябва да отчете, че все още секторът е беден на капитал (най-вече напоителни съоръжения). Това обяснява и някои значителни отклонения от средните цени в Европа, както и липса на конкурентност в някои земеделски под-сектори.

За периода януари-март е отчетен ръст на инвестициите от близо 3%, което се дължи най-вече на нарастването на вложенията в основен капитал. За сравнение през същия период на 2013 г. увеличението се равнява на едва 0,8%.

В същото време обаче се отчитат и някои не особено положителни развития. Инвестициите в основен капитал бележат спад в номинално изражение за 12-те месеца до март 2014 г. Измерени в пари, на 12-месечна основа инвестициите показват свиване с половин милиард лева до около 16.1 млрд. лв. На тази база не може да бъдем оптимисти за тенденцията на инвестициите в страната, пише 3e-news.

Домакинствата са добавили нови 9% към своите спестявания през 2014 г. Бързият ръст на вложенията показва, че населението подхожда консервативно при разпределянето на семейния бюджет и продължават да трупа спестявания като „застраховка“ срещу загуба на работа и доходи.

Това продължаващо натрупване на спестявания отразява и неблагоприятното състояние на пазара на труда. Както Европейската комисия така и Международният валутен фонд очакват безработицата да остане висока, а заетостта да нараства с минимални темпове, предаде iNews.bg.

Нарастването на депозитите при фирмите с 8,1% годишно показва, че те не изпитват непосредствена нужда от краткосрочно финансиране. От друга страна обаче, това сочи, че те все още се колебаят дали да инвестират в сгради, машини или оборудване. Все още е рано да се твърди, че излизаме от ситуацията на стагнация на инвестициите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...