Доверието на потребителите в икономиката расте

06.08.2010 | 11:42
по статията работи:
Финансовото състояние на домакинствата в селата се е влошило в сравнение с преди три месеца, отчитат анкетите на НСИ
Доверието на потребителите в икономиката расте

През юни се отчита повишение на общия показател "доверие на потребителите" с 4.5 пункта спрямо равнището отпреди три месеца. Това става ясно от публикуваната днес информация на Националния статистически институт.

Нарастване на показателя на доверието се регистрира както сред населението в градовете, така и сред населението в селата (повишение на  показателите съответно с 3.9 и 6.1 пункта). Като цяло наблюдението през юли показва намаляване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с април.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели се увеличават съответно с 3.5 и 2.0 пункта. По-малко песимистични в сравнение с април са също оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и очакванията им за следващите дванадесет месеца.

Потребителите, живеещи в селата, считат, че финансовото състояние на техните домакинства понастоящем е относително по-лошо в сравнение с три месеца по-рано (понижение на балансовия показател с 4.8 пункта), докато сред населението в градовете почти няма промяна - балансовият показател намалява с 0.3 пункта.

Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната продължава да бъде неблагоприятна, но има известна положителна промяна в мненията сред населението в градовете. По отношение на следващите дванадесет месеца се очаква макар и минимално подобрение на условията за спестяване. Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като през следващите дванадесет месеца се очаква леко ускоряване на инфлацията. По отношение на безработицата предвижданията са, че в бъдеще процесът на съкращаване на персонал ще бъде по-умерен (понижение на балансовия показател с 9.7 пункта).

Спрямо мненията на потребителите, изразени през април 2010 г., последната анкета отчита и леко повишен оптимизъм в общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети за дълготрайна употреба. През юли се регистрира и слабо повишение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца. По-високи са също балансовите оценки, свързани с намеренията "за покупка на кола" и "да се купи или построи жилище (вила)", както и балансовият показател, свързан с планираните "разходи за подобрения в дома" през следващите дванадесет месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...