Клиентите на Топлофикация София ще получат нови фактури за корекцията по ДДС

16.09.2022 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Клиентите ще получат данъчни документи за корекцията, които са нова фактура и кредитно известие само за разликата между прогнозно начислената енергия и реално потребената и ще се отнасят само за изравнителни сметки
Клиентите на Топлофикация София ще получат нови фактури за корекцията по ДДС
Снимка: под лиценза на creative commons

Клиентите на "Топлофикация София" с изравнителни сметки от 31.07.2022 г. ще получат са нова фактура и кредитно известие за корекцията, съобщиха от дружеството. Дължимите суми ще бъдат ще бъдат приспаднати от следващи фактури.

Ето отговорите на най-важните въпроси около корекцията на изравнителните сметки.

Кога корекциите по изравнителните сметки, ще бъдат видими за клиентите? 

В системата на дружеството и платежните оператори вече са видими месечните фактури, издадени на 31.08.2022 г., а от 20 септември ще бъдат налични за клиентите  и  коригиращите документи по общите фактури (изравнителни сметки) с дата на издаване 1.09.2022 г. 

Какви документи ще бъдат издадени за направените корекции по обща фактура?

Клиентите ще получат данъчни документи за корекцията, които са нова фактура и кредитно известие само за разликата между прогнозно начислената енергия и реално потребената и ще се отнасят само за общите фактури (изравнителни сметки) с дата на издаване 31.07.2022г. 

Клиентите,  които са платили вече общата фактурата с добавена стойност от  20%, вместо с 9% ДДС какво следва да направят? 

Дължимите суми ще бъдат автоматично възстановени по партидите на клиентите и ще послужат като депозит/ ще бъдат приспаднати следващи дължими фактури. Потребителите, които нямат задължения, както по общите фактури (изравнителни сметки), така и по текущата фактура за м. август, сумата може да бъде изплатена на каса или да послужи за следващо задължение.

Какъв е срокът за плащане на общата фактура  и корекцията на общата фактура?

Сроковете за плащане са определени в общите условия между страните и те са- 30 дни за стопански и 45 на битови потребители от датата на издаване на фактурите. Това правило ще бъде приложено и за новите фактури за размера на корекцията.

Ще се начисляват ли лихви на неплатените общи фактури с дата 31.07.2022 г , по които след това има направени корекции?

След изтичане на срока за доброволно плащане по фактурите се начислява лихва за забава, като за сумата на направената корекция съобразно общите условия, ще се прилага нов срок за доброволно плащане, считано от датата на издаване на фактурата- 45 дни за битови и 30 за стопански клиенти. 

Може ли да обобщим на кои фактури ще бъдат издадени корекции?

Само по тези издадени с дата 31.07.2022 в случай, че реално потребеното количество е над прогнозно начисленото през отчетния период - 01.05.2021г - 30.04.2022г.

Какво трябва да знаят клиентите, които ще имат корекции на общата фактура, поради неосигурен достъп от тяхна страна или на техни съседи? 

Следва да се обърне внимание, че корекциите по годишните изравнения подадени от фирмите за дялово разпределение ще бъдат извършени непосредствено след корекциите по ставка ДДС с цел по- голяма яснота и разбираемост от потребителите, а не заедно. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.11   1760 г. – Град Детройт е предаден във владение от Франция на Великобритания. 1780 г. – След смъртта на императрица Мария Тереза на престола на Свещената римска...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net