Коментари за доклада на ЕК*

08.02.2012 | 14:50
по статията работи: Лили Бончева
Борисов обвини "българите, които говорят лошо за държавата си зад граница", за лошия доклад. Опозицията иска оставки
Коментари за доклада на ЕК*
Снимка: Sxc.hu

*Информацията се актуализира непрекъснато

Днес Европейската комисия представи междинните си доклади за напредъка на България и Румъния през последните шест месеца, които са изготвени по Механизма за сътрудничество и проверка. Докладът за нашата страна съдържа някои похвали, но по-голямата част от него се състои от критики и препоръки за подобряване на работата на съдебните институции.

Както всеки път, когато се оповестява подобен доклад, и днес вътрешнополитическите разгорещени коментари от управляващи и опозиция не липсват. Предлагаме ги на вашето внимание:

Бойко Борисов: Виновни са критиките на Цветанов, съдиите и българите, които говорят лошо за държавата си

"Нашата вина е ясна, на предишните е ясна. Надявам се до юли да се обединим като нация и да направим така, че да имаме добър доклад", каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет още преди ЕК да представи текста на доклада си за България.

"Приказките, които българи изговарят за държавата си в Брюксел и в Страсбург, всичко това се отразява в доклада. Най-тежките обвинения срещу България и за съжаление бих казал в доклада са намерили място, а той е технически доклад – това, което съм чул от българи да го говорят. Когато от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите, то нищо добро не ни очаква. След като българите в лицето на Станишев и много такива тичат из Брюксел и го говорят това, извадете си социологическите агенции какви резултати са давали на изборите, включително и червените социологически агенции. Резултатите са точно такива, каквито даваха години наред. Това им е любимото нещо – да се говори лошо за България. Те нямат държавна политика – че България е на всички нас, те считат, че това уязвява нас. Този мониторингов доклад го има пет години. Мисля, че ясно и точно критикувах и вътрешния министър за нападките върху съдебната система, самата съдебна система за бавене на някои от делата", заяви премиерът.

Той отново повтори, че в ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него.
"Аз като българин, която и система да критикуват в България, ме боли за нея. ВСС е избран от предишното правителство, еднакво ми е тежко и неприятно, колкото и ако е избран от нас през квотите, които има парламентът", заяви министър-председателят.

Премиерът назова и вътрешния министър Цветан Цветанов сред причините за недобрата оценка на Европейската комисия, но не защото Цветанов не се справя с работата си, а заради постоянните му нападки към съдиите. Сред другите виновници според Борисов са съдиите заради липса на осъдителни присъди.

Диана Ковачева: Отношението на ЕК е доброжелателно

"Междинният доклад на ЕК за България е балансиран". Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева.

"Ние гледаме на този доклад като партньорски, отнасяме се доброжелателно и смятаме, че отношението на ЕК е доброжелателно. Тъй като това е технически доклад, той не съдържа политически оценки, не сме и очаквали такива. Няма никаква причина да се търси политическа воля в този доклад", каза министърът.

По думите на Диана Ковачева, в доклада са отразени както неща, които България е свършила, така и са посочени онези области, в които предстои усилена работа. Този доклад предхожда юлския, който е много важен и ще оцени прогреса на България за последните пет години. "Вече се подготвяме по линия на представяне на постиженията на България, така че да разчитаме на обективна оценка от ЕК", каза Ковачева.

Според министъра Законът за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, който предстои да бъде приет от парламента и е една от препоръките в доклада, е балансиран, ефективен и е максимумът, който може да бъде приет.

ВСС: Тепърва ще четем задълбочено

Висшият съдебен съвет (ВСС) възприема техническия доклад на ЕК от 8 февруари 2012 г. и отправените критики към съдебната система. Тепърва предстои да бъде направен задълбочен прочит и да се осмислят направените констатации. Това се посочва в становище на ВСС.

"За оптималното решение на голяма част от повдигнатите в доклада въпроси е необходимо по-интензивното мобилизиране на всички отговорни институции, вкл. представители на гражданското общество", е отбелязано в становището. ВСС смята за полезно по най-важните теми, свързани с кадровата политика в съдебната система, да се инициира широк обществен дебат. Важно е обаче в неговите рамки да се очертаят не просто общи тенденции, а да се чуят конкретни, ясни и категорични предложения по всички спорни въпроси.

"Тук е мястото да отбележим, че голяма част от смятаните за проблемни области в правораздаването, не са част от съдържанието на доклада. Това е признание от страна на европейските ни партньори, че част от проблемите вече се смятат за преодолени", е записано още в становището на ВСС.

Борис Велчев: Много разследвания, които сме правили, бяха половинчати

"Боя се, че голяма част от разследванията, които сме правили през годините, вкл. и по тежки дела срещу организираната престъпност, бяха половинчати". Това каза главният прокурор Борис Велчев на пресконференция по повод констатациите в доклада на ЕК.

Велчев посочи, че съжалява, че ЕК е трябвало да ни повтори два пъти необходимостта да направим пълноценни финансови разследвания. "Аз лично подцених този проблем", добави главният прокурор.

Относно критиките за работата с измамите с еврофондовете, Борис Велчев каза, че прокуратурата е критикувана основателно за това, че не търси цялостната картина на престъпната дейност и не се търси отговорност на евентуалните длъжностни лица. Той добави, че са предприети мерки да се направи така, че правилата, по които се отпускат европейските средства в България, да не позволяват размиване на отговорността.

Борис Велчев заяви, че борбата с корупцията у нас не дава резултат. "Длъжен съм самокритично да си призная, че след две години напомняне, тази година ще направим специализиран екип", каза главният прокурор. "В прокуратурата не всичко е наред", каза Велчев като добави, че той е готов да поеме организационната отговорност, а по определени дела отговорността трябва да поемат определени прокурори.

Веселин Вучков: Докладът е очакван

"Първоначалният прочит ни дава основание да кажем, че това е един очакван доклад". Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция в Министерството на правосъдието.

Според Вучков докладът позволява да "сверим часовника” за свършеното и да ни посочи точната мярка за следващите стъпки до юлския доклад.

"Много положително е оценена ролята на новия екип на Министерството на правосъдието и изключително активния диалог с неправителствения сектор. Вучков също заяви, че докладът е технически, сбор от факти. Детайлно са отбелязани мащабните процеси на обучение, предприети в МВР", отбеляза заместник-министърът. Според него оценката на ЕК в това отношение е окуражаваща.

По думите му освен 2000 щатни дознатели, със следствени действия трябва да се занимават още 4000-5000 полицаи. "Изискват се повече повдигнати обвинения, нещо, което се повтаря периодично", посочи Вучков.

Янаки Стоилов: Проблемите са системни

"Европейските институции изпитват затруднения - какви препоръки да дават към България, защото проблемите са системни. Това е едно състояние на затлачване на правозащитната и правораздавателната система". Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГ на "Коалиция" за България Янаки Стоилов.

"В доклада е посочено, че прокуратурата е прекратила няколко разследвания, свързани с европейски средства, след като в други страни те продължават. Всички тези теми и въпроси ще продължат да бъдат на нашето внимание и в областта на законодателната дейност и парламентарния контрол”, заяви Янаки Стоилов.

Михаил Миков: Нямаме напредък по основните теми

"Техническият доклад на Европейската комисия показва, че няма сериозен напредък по основните теми. Няма никакъв сигнал за механизма за верификация, което и самият министър-председател усети сутринта. Появяват се нови теми в механизма – темата за изборите – политическа корупция, непрозрачно финансиране". Това каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Според него реформите на Маргарита Попова не са дали особени резултати по отношение на начина на избиране на кандидати в съдебната система и обективните показатели, които да гарантират прозрачност в съдебната система.

По темата за обществените поръчки Миков посочи: "Наблюдателите ще останат силно изненадани от приетия миналата седмица Закон за публично-частното партньорство. Убедени сме, че това ще бъде констатирано в юлския доклад за напредък, ако този закон в този му вид бъде приет в Народното събрание".

"Правителството не предприема необходимите мерки за постигане на напредък. Изразите като "политическа воля" и "стремеж за напредък" отсъстват в този доклад, не само защото той е технически", заяви Миков.

"На фокус в доклада е и липсата на стратегии в разследването, които да водят до други резултати при икономическите престъпления, и тежките проблеми със събирането на годни доказателства в процеса на предварително производство. Отчитаните промени в законодателството не могат да решат този проблем", каза Миков.

Запитан дали ще има вот на недоверие, Миков посочи, че в момента все още няма отворени преговори. "Разговаряме с другите партии по няколко въпроса. Обсъждаме да се направи една независима комисия, която да разследва случая в Перник", допълни той.

Ивайло Калфин: Докладът показва липса на енергия за реформи

Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка показва много скромен напредък на
България през последните шест месеца, коментира евродепутатът Ивайло Калфин на стената си във Фейсбук в разговор на живо с граждани, съобщиха от офиса му в ЕП в Брюксел. "Констатациите в доклада говорят за липса на политическо желание и енергия у управляващите да правят реформи", добави той.

Синята коалиция: Докладът изравнява ГЕРБ и Тройната коалиция

За "Синята коалиция" този доклад на Европейската комисия слага знак за равенство между ГЕРБ и Тройната коалиция. Междинните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, представени днес в Брюксел, бяха коментирани от Екатерина Михайлова (ДСБ) и Димо Гяуров (СДС).

"Докладът слага знак за равенство между ГЕРБ и Тройната коалиция", каза депутатът Димо Гяуров и добави, че с отпадането в него на думи като надежда, политически очаквания и политическа воля, всъщност ЕК по деликатен начин, е посочила, че липсва каквато и да е реформа. "Това практически връща нещата на нивото от преди няколко години", добави той.

Според него по един деликатен начин ЕК казва, че реформа не се прави, което е директно послание към министър-председателя. "Тъкмо затова той вероятно днес предварително се оправда за очакванията от този доклад. Но вероятно ще се наложи да бъдат взети конкретни мерки и конкретни отговорници да бъдат намерени за липсата на тази реформа – отговорници в лицето на ръководещите съответните сектори в изпълнителната власт. А иначе това е критика към управляващите, защото те имат мнозинството и в законодателната власт ясно се казва, че са необходими законодателни мерки, включително и конституционни", категоричен бе Гяуров.

Екатерина Михайлова посочи, че този доклад влиза в графата на негативните. "Това, което констатирам, след като се запознахме с доклада, а не с предварителната информация: много ясно се вижда низходящата градация в докладите, които се отправят към България от времето, в което имаме това правителство, а именно правителството на ГЕРБ. Ако в началото имаше надежда, след това бяха използвани думите политическа воля, сега в този доклад липсват тези констатации, тоест от страна на Европейската комисия се прави констатация, че политическата воля се е изпарила (нещо, което и ние казвахме), че отказът от реформи няма как да доведе до ефективност в борбата с корупцията и организираната престъпност (както и ние сме критикували за липсата на воля и истинска реформа в частта съдебна власт). Разчитаме в текстовете в доклада в частта за съдебната власт думи, които водят до конституционна промяна, защото реформиране из основи на съдебната власт не означава козметика, а означава поглед за това въобще как е конструирана съдебната власт по българската Конституция", заяви Михайлова.

"Още в първия ден на този парламент сме предложили на управляващите от страна на ГЕРБ - да бъде направена такава конституционна промяна. Много от критиките, които сме отправяли и към упралвнието, и към дейността на съдебната власт, са били за отказа от истинска реформа. Сега вече го прочитаме и в докладите на ЕК", каза тя.

"Прави впечатление реакцията на управляващите още преди да излезе докадът, че започнаха да говорят и да намират оправдания в критиките по същия начин, по който се държеше и Тройната коалиция. Така Тройната коалиция обвиняваше опозицията, неправителствения сектор, евродепутатите, като тогава смятаха, че критиките се дължат основно на опонента им ГЕРБ и сините. Сега виждаме същата защитна реакция, която идва от средите на управляващите от ГЕРБ, което говори, че наистина докладът е негативен, и реакцията, която видяхме, също е негативна за съжаление", каза още Екатерина Михайлова.

Христо Бисеров: Очакваме Цветан Цветанов да бъде освободен

Постоянният сблъсък и напрежение между изпълнителна и съдебна власт дава сериозно отражение в доклада, посочи Миков. Според него той се генерира от министър Цветанов. "Много отдавна сме поискали оставката на кабинета за водената от него политика", заяви Миков. "Днес няма да искаме оставката на вътрешния министър", допълни той.

"Очакваме адекватна реакция на премиера след междинните доклади на Европейската комисия по механизма за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред за България и Румъния. Според нас правилната реакция на премиера е да освободи своя вицепремиер, отговарящ за справянето с корупцията и опазването на обществения ред в страната". Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров.

Христо Бисеров посочи още: "Не само ще направим коментар на поредния доклад на ЕК а ще припомним нашия коментар отпреди 7 месеца. ЕК направи извода, че изразът на политическа воля е по-скоро евфемизъм, отколкото положителна оценка”. "Неспоменаването на наличие на трайна политическа воля означава оценка за липса на такава", посочи Бисеров. Изразът "трайна политическа воля за продължаване на реформите" е по-скоро евфемизъм, отколкото положителна оценка, пише в позицията на ДПС от юли 2011 г.

Лютви Местан: Докладът трябва да разтърси управляващите

Лютви Местан от ПГ на ДПС заяви, че трябва да се следи последователността в позициите на основните политически сили и припомни позицията на ДПС по отношение на юлския доклад на ЕК. "Ако и занапред кабинетът продължава да се самозалъгва и да се крие зад израза "наличие на трайна политическа воля” и не подплати с трайни резултати трайната политическа воля по отношение на корупцията, нямам съмнение, че и този доклад ще бъде прочетен от управляващите така, както дяволът чете евангелието. Този доклад най-сетне трябва разтърси ГЕРБ и да ги извади от състоянието на самодоволство и усещането за самодостатъчност”, каза Лютви Местан.

"Днес Румъния е поощрена, за разлика от порицаването на България в този доклад", допълни той. "Точната оценка за България е порицание, което е резултат от работата на определени министри, които правят всичко възможно, за да подчинят съдебната власт на собствената си воля”, посочи Лютви Местан. Според ДПС е необходим сериозен, обективен прочит на този доклад, който да не бъде строго партиен, защото няма по-важна задача от подобряването на взаимодействието на всички власти. "Това означава да се намери начин да престанат да пречат тези, които пречат", подчерта Лютви Местан.

Институт за модерна политика: Докладът на ЕК се нарежда сред лошите доклади за България

"Докладът на Европейската комисия е обективен и се нарежда сред лошите доклади, които България е получавала, в рамките на механизма за сътрудничество и проверка”. Това се посочва в позиция на Института за модерна политика (ИМП).

"В присъщия за този тип документи сдържан и лаконичен стил, се отправя сериозна критика в няколко основни аспекта – липса на напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията, непрозрачни назначения в съдебната власт, недостатъчен професионализъм в полицейските акции”, подчертава ИМП.

Важен сигнал е липсата на констатации за "устрем за реформи” и "политическа воля” на правителството. Също важен сигнал е включването на темата за честността на изборите в този доклад, който е насочен към правосъдие и вътрешни работи, защото изборите по правило не попадат в тази сфера. Това само показва, че в Брюксел са обърнали много сериозно внимание на хаоса, манипулациите и фалшификациите, които опорочиха президентските и местните избори през октомври м.г. "Правителството не трябва да си заравя главата в пясъка – критиката е обективна и обоснована. Сега са нужни енергични действия. Няма да е полезно ако управляващите продължат да водят окопна война с всички, вместо да се вслушат в справедливите критики и предложения, които и ИМП, и други обществени и политически фактори вече втора година правят по същите проблеми, които сега Европейската комисия очертава”, заяви председателят на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Институтът за модерна политика още миналия месец предложи конкретен проект за процедури за прозрачни назначения в съдебната власт и в независимите регулаторни и контролни органи. "Предоставили сме ги на депутатите, БСП и РЗС се ангажираха с тях, очакваме и другите да го направят. Сега, след изричната препоръка на Европейската комисия ще ги изпратим и на премиера Борисов, и на президента Плевнелиев и настояваме те да ги вземат предвид. Това е в интерес на България”, подчерта Борислав Цеков.

Използвани са авторска информация на Econ.bg, както и текстове на БТА и Агенция "Фокус"

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.11   176 г. – Римският император Марк Аврелий отпразнува триумфа си на победител след 8-годишно отсъствие от столицата, през което време ръководи военни операции. 1492 г....