Румънците са най-големите работохолици в ЕС

27.07.2011 | 17:25
по статията работи: Деляна Петкова
Доклад показа различия между работното време в старите и новите членове на съюза
Румънците са най-големите работохолици в ЕС

Реалната работна седмица на служителите в Европейския съюз (ЕС), които имат договор за работа на пълен работен ден, е по-дълга от записаната в колективните трудови договори. Данните са от проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа (Eurofound) и важат за почти всички държави в общността.

Средното работно време, вписано в договорите на служителите в ЕС, е 38 часа на седмица. Има известно увеличение спрямо данните за 2009 година - тогава средната работна седмица в общността е била 37.9 часа. През 2007 и 2008 година пък работната седмица беше 38.6 часа, показват още данните на фондацията.

В новите страни от ЕС (ЕС-12), сред които е и България, средната работна седмица е 39.7 часа. През последните години разликата между договорените часове в трудовите договори между старите и новите членове на общността започна да намалява. През 2010 година тя е 2.1 часа - в ЕС-15 работната седмица продължава 37.6 часа.

Най-дългите работни седмици са в производството, публичния сектор и сектора на услугите. Значителна е разликата между работното време в банките в новите и в старите страни от ЕС - над 3 часа в „полза" на ЕС-12. Средно в банките в ЕС се работи по 37.3 часа на седмица.

Най-дълга е работната седмица за работещите в металургията.

Докладът обаче показа и значителна разлика между договореното и реалното работно време. В целия ЕС реалното работно време е 39.7 часа. В старите членове на общността то е 39.4 часа или с 1.8 часа от записаното в трудовите договори. В ЕС-12 работната седмица реално продължава 39.9 часа, което е с 0.2 часа повече от записаното в договорите.

Румънците прекарват най-много време на работното си място - 41.3 часа седмично. Следват Люксембург, Великобритания, Полша, Германия, България, Естония и Чехия. Най-кратка е работната седмица за финландците - 37.8 часа.

Броят на официалните празници също варира сериозно между отделните членове на ЕС - от 14 в Испания до само пет във Финландия. Средно в ЕС има 9.6 дни официални празници. В новите страни са 8.7, а в страните от ЕС-15 - 9.9. Общо неработните дни в Германия и Дания са най-много - 40, а най-малко те са в Румъния - само 27 годишно. Средно неработните дни в ЕС са 34.4-35.7 в старите членове и 29.6 в ЕС-12.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...