Оборотите в транспорта се свива най-много през януари-март

25.05.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Най-големите ръстове през периода пък се отчитат в дейността на туристическите агенции и оператори - с 20.5%
Оборотите в транспорта се свива най-много през януари-март
Снимка: под лиценза на creative commons

Оборотът в транспортните услуги през първото тримесечие се свива най-много в сравнение с другите сегменти, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). При въздушния транспорт оборотите се свиват на годишна база с 18.8%, а при водния - с 6.1%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи" нараства с 4.3% в сравнение със същото тримесечие на 2016 година. Това се дължи на ръста при дейностите "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 9.8%, и "Пощенски и куриерски услуги" - със 7.6%.

В другите сектори, в които се вижда спад през първите три месеца на годината, сравнено с периода януари-март на 2016 г., е издателската дейност (8.8%) и "Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (6.7%). Спад се наблюдава и при "Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 3.5%.

Най-големите ръстове през периода пък се отчитат в дейността на туристическите агенции и оператори - с 20.5%.

В сравнение с последното тримесечие на 2016 г. общият индекс за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 2.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Най-висок ръст е регистриран при "Сухопътен транспорт" - с 3.3%. Намаление се наблюдава при дейностите "Воден транспорт" и "Въздушен транспорт", съответно с 6.7 и с 2.8%.

Общият индекс на оборота за сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 0.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Най-голямо увеличение е отчетено при "Радио- и телевизионна дейност" - със 7.7%.

При всички дейности в състава на "Други бизнес услуги" се наблюдава нарастване на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие, като то е най-голямо при "Други професионални дейности" (10.5%), "Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" (8.7%) и "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" (7.3%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.05   1572 г. – Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. – Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на...
Полезно от Мрежата
7sport.net