Архитекти и строители предлагат законови промени за облекчаване на инвестиционния процес

19.01.2022 | 17:05
по статията работи: econ.bg
Законови промени, които да облекчат инвестиционния процес, предложиха браншовите организации в архитектурата и строителството
Архитекти и строители предлагат законови промени за облекчаване на инвестиционния процес
Снимка: под лиценза на creative commons

Законови промени, които да облекчат инвестиционния процес, предложиха браншовите организации в архитектурата и строителството. Разработен е проект на кодекс, който обединява темите на основните закони в този сектор - за регионалното развитие, за устройство на територията, за застрояването на Столичната община, на Черноморското крайбрежие и др.

Проектът за кодекс ще бъде подложен на широко професионално и обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за разглеждани в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Предлагаме две нови ключови фази на проектиране: "инвестиционен проект за одобряване" и "инвестиционен проект за изпълнение на строителството", обясни проф.арх.Борислав Борисов, председател на Координационния съвет на браншовите организации.

Първата фаза ще е с намален обем и съдържание и така ще се облекчава работата на публичните администрации от несвойствени функции. Става въпрос да отпадне внасянето на купища ненужни чертежи на хартия. Втората фаза ще включва всички части на проектите, за да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. "Предлагаме тази фаза да бъде на регистрационен режим, а не на разрешителен. Всеки активен член на браншова организация да може да носи тази отговорност. Тук е мястото на главния проектант, който да поеме своята функция", обясни проф.Борисов.

Корупционните практики ще се ограничат с оптимизирането на процедурите и разтоварването на администрацията от несвойствените дейности, смятат от бранша. В тази посока трябва да се налага дигитализацията на услугите в архитектурно-строителния сектор.

Браншът обявява още няколко приоритета: подобряване на ефективността и сроковете на планиране в сектора; гарантиране на експертен подход, публичност и прозрачност; въвеждане на единна информационна система, архив и дигитализация; стимулиране на инвестиционната активност в синхрон с добрите европейски практики.

Ново регионално деление на страната предлага Координационният съвет. Сега те са шест, а идеята е те да се свият до четири: Западен, Мизия, Тракия и Черноморски.

"Предложенията на Координационния съвет съвпадат с политиките в сектора, договорени в коалиционното споразумение на правителството. Браншовите организации са отворени за диалог и предлагат да съдействат с експертиза за усъвършенстване на законодателството", коментира арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.

Координационният съвет е създаден през есента на 2020 г. с цел да обедини браншовите организации по ключовите теми на архитектурно-строителния сектор. В него участват Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите -консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...