Неуредици в правилата за интелектуалната собственост спъват иновациите у нас

28.11.2013 | 16:40
по статията работи: Manol Cholakov
Земеделието се нуждае най-много от модерни технологии, заяви експерт от Световната банка
Неуредици в правилата за интелектуалната собственост спъват иновациите у нас

Неуредици в прилагането на правилата за интелектуалната собственост спират страната ни да тръгне по пътя на икономика, базирана на иновациите. Това стана ясно от презентацията на Кристиан Филипов от Световната банка по време на международната конференция "Индустрия и иновации", на която медиен партньор е Econ.bg. Институцията консултира правителството за нужните мерки и политики, които трябва да предприеме страната ни за развитието на този сектор. 

Филипов обясни, че в момента патентът за изобретенията на учените принадлежат според нормативната уредба на организацията, за която работят. Въпреки това „професорите“ сами си регистрирали откритията. Според него това означава, че публичните финанси, които са отпуснати за разработки, след това носят приход на частни лица. 

Според представителя на Световната банка няма нищо лошо учените да патентоват продукта на своя труд. Често тези хора обаче не разбирали, че се открили нещо, което може да бъде произведено и използвано. Имало редица случаи, в които, докато учените работят по даден проект, откриват много неща, които могат да се реализират на пазара, но не разбирали за това, каза Филипов.

Той коментира, че културата на гражданите и институциите за интелектуалната собственост е много ниска. Поради тази причина от международната институция предлагат студентите в техническите специалности да имат задължително обучение в тази посока. 

Друга идея, която може да се реализира, е учащите право и бизнес специалности да разработват проекти за предприятията под формата на курсови работи. Студентите можели да попълват документите на малките и средните предприятия, когато кандидатстват за финансиране по оперативните програми или за средства от държавата. По този начин щяла да се подобри връзката между образованието и бизнеса, смята експертът. Филипов отчете, че у нас липсата на диалог между фирмите и образователните институции е най-големият проблем. 

Представителят на Световната банка коментира и данъчните облекчения за компаниите, които инвестират в иновации. Според него у нас веднага може да се въведе прякото приспадане на налозите за фирми, отделящи средства за разработки. 

Една от належащите мерки, които страната ни трябва да предприеме, е изработването на Пътна карта за иновациите, съветват от институцията. Според експертите й тя трябва да се състави от частна фирма, тъй като периодът за изготвянето й надхвърля мандата на едно правителство. 

В по-дълго срочен план се препоръчва и да се създаде единен Център, който да работи със звената за трансфер на патенти, действащи в момента. Това ведомство може да отговаря „за износа“ на патентованите изобретения в чужбина. 

Сред другите механизми, които трябва да заработят у нас, е въвеждането на технологии, които вече са произведени зад граница. 

Филипов информира, че секторите с най-голяма интензивност и растеж от гледна точка на иновациите са -  хранителната индустрия, фармацевтиката и информационните технологии. Най-голяма нужда от въвеждането на иновации пък имало земеделието. Сред необходимите инструменти е изграждането на така наречените лаборатории за създаване на прототипи и инкубатори.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...