Оборотите в сектора на услугите растат двуцифрено в края на миналата година

24.02.2022 | 13:15
по статията работи: econ.bg
По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2021 г. общият индекс* на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 8.1% спрямо третото тримесечие на 2021 г.
Оборотите в сектора на услугите растат двуцифрено в края на миналата година
Снимка: под лиценза на creative commons

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2021 г. общият индекс* на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 8.1% спрямо третото тримесечие на 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт.

Ръст се наблюдава при всички дейности, като той е най-голям при „Въздушен транспорт“ - с 16.2%, и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 13.5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 0.1% спрямо третото тримесечие на 2021 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Издателска дейност“ (7.5%), а понижение е регистрирано при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (6.2%). 

При Други бизнес услуги значителен ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 19.1%, докато най-голямо намаление се наблюдава при „Дейности по охрана и разследване“ - с 3.1%.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2021 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 18.9% над равнището на същото тримесечие на 2020 година. Съществен ръст е регистриран при „Въздушен транспорт“ - с 62.2% и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - с 36.8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 18.2%

по-висок през четвъртото тримесечие на 2021 г., в сравнение със същото тримесечие на 2020 г.

Значителен ръст се наблюдава при „Издателска дейност“ - с 53.7% и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 53.2%.

При Други бизнес услуги най-голям ръст спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - със 130.8%, а намаление се наблюдава само при „Дейности по охрана и разследване“ - с 3.5%.

*Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net