Запазваме 47-мо място по икономическа свобода

02.02.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Запазваме 47-мо място по икономическа свобода
Снимка: БГНЕС

За втора поредна година България продължава да заема 47-о място според индекса за икономическа свобода на фондация “Херитидж“ за 2018- година, определян за близо 180 държави от цял свят.

Общият индекс за икономическата свобода в нашата страна е на ниво от 68,3 пункта, като бележи слабо повишение с 0,4 пункта спрямо предходната година благодарение на известно подобрение във финансовото здраве и на ефективността на съдебната система, се посочва в новият доклад на фондацията “Херитидж“, поместен в сайта на организацията.

Тези подобрения компенсират влошаване на индексите, оценяващи правителствената почтеност, бизнес свободата и свободата на пазара на труда.

Изготвянето на общата оценка се използват 12 критерия, сред които свобода в бизнеса, търговията, инвестициите и труда, както и правителствени разходи, данъчно бреме, съдебна ефективност и други. Само в рамките на Европа, по този показател за икономическа свобода България заема 23-то място от общо 44 държави, като цялостната оценка за нашата страна е малко под ниска от средната за региона, но в същото време доста над средната за света.

Фондация “Херитидж“ отбелязва, че за да се постигне прехода от централизирана, планирана икономика към по-либерална и пазарно ориентирана иконоика, правителствата на България предприеха значителни реформи, които включват приватизация на държавните предприятия, либерализация на търговията и укрепване на данъчната система. Държавният дълг продължава да бъде добре управляван.

Въпреки благоприятният инвестиционен режим обаче, включително ниският плосък корпоративен данък, продължава да има значителни предизвикателства, се посочва в последния доклад на фондацията. Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да спъват инвестиционния климат и икономическите перспективи на България, смятат от фондация “Херитидж“.

В рамките на Европа, България попада в групата на страните с умерена икономическа свобода, като непосредствено пред нашата страна са Малта, Полша, Армения и Румъния, докато точно зад нас са Кипър, Белгия и Унгария. Индексът за икономическа свобода на фондация “Херитидж“ се изготвя съвместно с агенция “Уолстрийт Джърнъл“ и обхваща 180 икономики по целия свят.

В последната класация няма съществени промени сред лидерите и аутсайдерите, като най-висок е индексът за икономическа свобода на Хонконг, следван от Сингапур и Нова Зеландия. Най-назад в класацията по икономическата свобода са Куба, Венецуела и Северна Корея. От по-значимите европейски икономики на най-предно място в световната класация са Швейцария (с четвърта позиция) и Великобритания (с осма позиция). Според индексът за икономическа свобода Германия заема едва 25-та позиция в света и едва 14-та позиция в рамките само на Европа. САЩ пък са на 18-та позиция, изпреварен съществено от Канада, която е на 9-то място.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...