Военното министерство ще увеличи поръчките си към оръжейната индустрия

17.01.2013 | 20:23
по статията работи: Елица Елефтерова
Според експерти кризата във ВМЗ-Сопот не се дължи толкова на липса на поръчки, колкото на лош мениджмънт
Военното министерство ще увеличи поръчките си към оръжейната индустрия

Българското военно министерство ще увеличи тази година поръчките си към оръжейната индустрия., съобщи пред БНТ заместник-военният министър Валентин Радев. Миналата година заради свитите разходи и стари дългове, поръчките на министерството към наши оръжейни заводи са били под 1% от обема на работа. В същото време от бранша призоваха за повече държавна подкрепа.

В Чехия, страна сравнима с България, преди дни едно от най-големите предприятия за боеприпаси закри две от фабриките си и уволни десетки работници, защото държавната агенция за военни поръчки не направила търг за боеприпаси в страната, а предпочела да реализира поръчката чрез съответната агенция на НАТО. Чешките оръжейници не издържали на силната конкуренция.

Според експерти кризата във ВМЗ-Сопот не се дължи толкова на липса на поръчки, колкото на лош мениджмънт и нереализирани навреме реформи и приватизация. Но примерът от Чехия говори за това пред какви предизвикателства са изправени оръжейните фирми във все още по-слабо развитите икономики от източна част на Евросъюза.

Военното министерство не е принципал на ВМЗ Сопот, то отговаря за ремонтните заводи ТЕРЕМ, но е потребител на производството на българските оръжейници. Според заместник-военния министър Валентин Радев бъдещето в бранша е на частните предприятия, защото държавните са ограничавани от тежката нормативна уредба - 80 процента от печалбата се прибира от държавата, често тези предприятия не могат да издържат на конкуренцията при открити търгове. Военното министерство в случая не може да помогне много, защото е ограничавано от Закона за обществените поръчки.

България следва западноевропейския и американски пазарен модел на отношения между държавата и отбранителната индустрия. С други думи - конкуренция и пазар. За да подпомага оръжейниците обаче, военното министерство е поставило нова задача на военните аташета - да търсят партньори и пазари за българските фирми, а армията е поела ангажимент според възможностите си да демонстрира български оръжия на изложения у нас.

България не е сред първите по експорт на оръжия в света - изнася за 200 млн. евро годишно или в много пъти по-малко от най-големите - Съединените щати и Русия, но пък успява да запази традиционни пазари - Близкия изток, Африка. И военните ни, и оръжейниците ни са оптимисти, че износът може да бъде увеличен - разбира се и при по-добро като цяло развитие на българската икономика", заяви Радев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...