Терзиева: Инвестициите в регионален туризъм са ангажимент на следващите управляващи

29.07.2014 | 12:12
по статията работи: Христомира Бочкова
Политиката за намаляване на различията между регионите остава също тяхна задача
Терзиева: Инвестициите в регионален туризъм са ангажимент на следващите управляващи

„Следващите правителства трябва да продължат политиката за намаляване на различията между регионите и да заделят средства за инвестиции в регионален туризъм. Положихме основите за това и се надявам след нас да бъде продължена работата по подобряване на инфраструктурата и в по-малките населени места.” Това коментира министърът на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева след разговор с областния управител на Перник Михаил Михайлов. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на региона и перспективите за развитие на културния и исторически туризъм, в тази част на страната, както и на инфраструктурата.

По думите на Терзиева изпълняваните от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) пътни проекти вече са изпълнени на над 70%, като в програмата присъстват проекти във всеки регион, което ще подобри свързаността на населените места.

„Политиката на нашето правителство за възстановяване на малките пътища вече дава резултати и хората и бизнесът вече усещат ефекта”, каза  Терзиева.

По Публичната инвестиционна програма на правителството само за област Перник са осигурени около 4.5 млн.лв. за пътни проекти, както и за ремонт и рехабилитация на ВиК мрежата", добави регионалният министър в оставка.

Терзиева потвърди, че вече се работи по проектирането на рехабилитацията и разширяването на пътя Перник - София през Владая, който е един от най-натоварените в региона и през който ежедневно пътуват хиляди хора.

„Предвидено е той да стане четирилентов, като обектът е заложен да се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“, уточни тя и съобщи, че се очаква до октомври месец да има проектна готовност и още следващата година да започнат строителните дейности.

„С разширяването на пътя не само ще се облекчи трафикът, но и ще се повиши безопасността на движението в този участък“, подчерта министърът в оставка.

Терзиева съобщи още, че през следващата година трябва да започне и рехабилитацията на стената на язовир "Студена" и на пречиствателната станция за питейни води. В момента се работи по техническия проект, очаква се процедурата за избор на изпълнител да започне до края на годината. Срокът за изпълнението ще бъде две години, а индикативната му стойност е 30 млн. лева.

„Язовирът няма да се източва изцяло по време на рехабилитацията, защото Перник няма резервен източник на вода“, каза още Терзиева и беше категорична, че като приключи проектът Перник ще има много по-качествена вода.

По оперативна програма „Регионално развитие“ в областта са инвестирани около 24 млн. лв. в 15 проекта. Средствата са насочени за подобряване на инфраструктура, енергийната ефективност на училища и детски градини, развитието на туризма, добави Терзиева.

По Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия в Пернишка област към момента са сключени 18 договора на обща стойност над 4.5 млн. евро за изпълнението на проекти за обновяване на инфраструктурата,  за подкрепа за развитие на бизнеса, екологични проекти и за обновяване на образователната инфраструктура. В момента по програмата се обновява енергийната ефективност на Технологичната професионална гимназия в Перник, а срокът за завършване е до края на годината.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 27.06   678 г. – Свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. 1328 г. – Херцогиня на Бавария Елизабета Сицилианска се омъжва за...