Спасяват енергетиката с мащабен план от 16 мерки

09.01.2014 | 09:04
по статията работи: Георги Георгиев
Сред тях са създаване на отделно енергийно министерство, нови холдингови компании и регулиране на цените на тока
Спасяват енергетиката с мащабен план от 16 мерки

Експерти, събрани от правителството, са изготвили обхватен план от 16 мерки, чиято цел е да стабилизират енергийния сектор. Предвижда се въпросните да бъдат изпълнени до 2016 г. пише вестник „Монитор”, позовавайки се на свои анонимни източници.

Амбициозният документът 16:16, предвиждащ цялостно преструктуриране на сектора, е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната цялостна енергийна стратегия, обхващаща периода до 2050 г.

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. За такава структурна реформа се говореше още при предишното правителство, но тя така и не бе реализирана. Според запознати вече е ясен дори броят на заместник министрите.

Те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият – за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за рестарт на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходо-ориентиран.

Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на еленергия у нас трябва да се либерализира напълно. Това означава, че вече и домакинствата у нас ще могат сами да си избират доставчика на ток. Ускоряване на изграждането на енергийната борса също било сред набелязаните мерки.

Наред с това имало предложения и за сериозни промени, свързани с държавните енергийни компании. Обмисляли се идеи за създаването на три нови холдингови компании.

Едната щяла да бъде електроенергийна и в нея да се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица-изток 2” и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската „Контур Глобул Марица-изток 3”. Той е 27%. Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок ­ „АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности”, която е собственост на АЕЦ „Козлодуй”.

Втората компания, за чието обособяване се говори, е хидроенергийна. Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК. Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”.

Наред с всичко това се обмисляло и дали да не се създаде държавна консултантска компания, която да обедини най-добрите специалисти. Идеята била тя да обслужва реализацията на големите държавни проекти в енергетиката.

Експерти обясниха пред „Монитор”, че планът на практика дава краткосрочната визия за сектора. В края на януари се очаква да е готов и проектът на новата енергийна стратегия до 2030 г. След това ще бъде представена и визията на страната за развитие на сектора до 2050 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net