Споделят половината от риска по кредити за бизнеса

25.03.2014 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Това ще стане чрез нова програма, предлагана от Националния гаранционен фонд
Споделят половината от риска по кредити за бизнеса

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие, ще гарантира отпускането на кредити в размер над 360 млн. лв. Това стана възможно след подписването на споразумение с 10 търговски банки, които да отпускат бизнес кредити, обезпечени с гаранции от фонда.

Издаваната от НГФ гаранция е безплатна за предприятията и им помага да постигнат по-изгодни условия при кандидатстването за бизнес кредитиране.

Гаранцията на фонда може да намали нужните движими и недвижими дълготрайни материални активи, които кредитоискателят трябва да заложи като обезпечение пред търговските банки.

Заради понижаването на риска, който банките кредитори поемат, отпускайки заеми с гаранция от НГФ, се очаква и лихвите по кредитите да се намалят, уточняват от Българската банка за развитие.

Гаранционната програма е самостоятелен продукт на НГФ и той сам ще поеме риска по гаранциите, които издава. В същото време на търговските банки не са поставяни изисквания и условия да променят политиките си по оценка на проектите, които ще получат кредитиране. Фондът ще приеме като обезпечение всеки актив, който търговските банки партньори приемат в кредитната си дейност“, обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ.

Фондът ще издаде гаранции на обща стойност до 180 млн. лв., като ще гарантира не повече от 50% от всеки отпуснат от банките заем. Така общата сума на заемите, които може да се отпуснат с гаранция на НГФ, ще е най-малко 360 млн. лв.

Заемите, по които НГФ ще издава гаранции, могат да са както с инвестиционна цел, така и да служат за оборотни нужди на фирмите. По новата схема ще се гарантират и бизнес кредити за финансиране на проекти по всички оперативни програми на ЕС. 


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net