Въвеждат европенсии у нас, ще се предлагат на доброволен принцип

24.03.2022 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Дори 16-годишен може да сключи договор, придобива право при навършване на възрастта за пенсиониране
Въвеждат европенсии у нас, ще се предлагат на доброволен принцип
Снимка: БНТ скрийншот

Фондове от други страни в Европейския съюз могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са предложени от правителството за обществено обсъждане. С новите текстове в България се въвежда паневропейският пенсионен продукт.

Той е известен под името европейска пенсия и бе приет преди 2 години. Продуктът позволява пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Паневропейските пенсии ще се предлагат у нас на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство. За европейска пенсия ще се разкриват отделни фондове, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Пенсионните продукти, които предлагат тези фондове, могат да се различават един от друг и тогава те ще са обособени в подфондове. Така хората ще могат да участват в управлението на инвестициите, като избират по-рискови и доходоносни варианти или съответно по-безопасни, но с по-ниска доходност.

Всеки осигурен може да има само една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и така една част от осигурителните вноски да се инвестират сигурно, а друга - за по-висока доходност. Подсметки ще се правят и когато един човек сменя държавата на пребиваване.

Договор за европейска пенсия може да сключи всеки навършил 16 години, предвижда законопроектът. А право на европейска пенсия се придобива при навършване на нормалната възраст за пенсиониране. Ще могат обаче да се ползват предварителни плащания при инвалидизиране. Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна смърт на осигурения.

Парите, внесени като осигуровка за европейска пенсия, не могат да бъдат секвестирани при принудително изпълнение от съдия-изпълнител, разписват изрично промените в кодекса. Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са лични и могат да се прехвърлят както между различни дружества в България, така и към фондове в друга държава от ЕС. Прехвърляне на партидата за европейска пенсия да може да се извършва веднъж на 5 години, предвижда проектът.

Европейски пенсии в България ще могат да предлагат както лицензираните в страната пенсионноосигурителни дружества, които в момента предлагат продукти за т.нар. втора пенсия и доброволно осигуряване.

Подобно на правилата за българските втора и трета пенсия европейските ще могат да се изплащат или пожизнено, или за договорен период от месеци.

Все още българските пенсионноосигурителни дружества не са сигурни дали ще предлагат схемата за паневропейска пенсия, показа проучване на "24 часа". Заради липсата на одобрена от парламента законова основа на този етап няма изявен интерес от компании от други страни от ЕС да влязат на този пазар в България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.06   455 г. – Вандалите нападат, превземат и плячкосват Рим в продължение на 2 седмици. 575 г. – Започва понтификата на папа Бенедикт I. 657 г. – Свети...
Полезно от Мрежата
7sport.net