Променят драстично държавната администрация

18.03.2014 | 10:01
по статията работи: Елица Елефтерова
Държавата ще ограничи възможностите на чиновниците да искат рушвети
Променят драстично държавната администрация
Снимка: Sxc.hu

Държавата ще ограничи възможностите на чиновниците да искат рушвети. За целта две и повече ведомства няма да правят проверки по един и същи нормативен акт. Това се предвижда в Стратегията за развитие на държавната администрация до 2020 г., която беше приета от управляващите.

С мерките няма да се стига до парадокс при проверка във фирма например според служителите на едното ведомство всичко да е изрядно, а от другото да си измислят някакъв пропуск или нарушение, за да получат рушвет.

В момента контролът върху трудовата дейност е възложен на 14 органа на изпълнителната власт, а само на една разпоредба на Закона за виното и спиртните напитки – на десет, пише в стратегията.

Тя предвижда още държавните чиновници да бъдат глобявани за зле свършена работа, изпуснати законови срокове и недобро изпълнение на нормативните актове. Само през 2012 г. за недобре свършена работа от чиновници са подадени 27 967 жалби. В администрацията обаче няма система за анализ на жалбите, но такава ще бъде създадена.

Предвижда се още връщане на централизираните конкурси за подбор на служители в общата администрация и в някои направления от специализираната. Въпросните конкурси ще се провеждат от Института по публична администрация.

Един от прилаганите трикове, който ще отпадне, е наемане на непълно работно време – 7,5 часа, популярен в Министерство на образованието. 2240 пък се оказват „калинките”, назначени в централната държавна администрация по времето на кабинета „Борисов”.

За да се привличат млади хора в администрацията, се предвижда да има повече стажове, като за тях се въведат единни правила и практики. Освен това ще се разработят кариерни пътеки, които да дават на служителите ясна перспектива за потенциалните направления, в които биха могли да се развиват според интересите и компетенциите им.

Ще има специални менторски, наставнически и коучинг програми, при които по-опитните ще учат новите си колеги. Обмислят се и стимули за чиновниците с дълъг стаж, които въвеждат в работата новите попълнения. Освен това ще се залага на мобилност на администрацията.

Ще се наложи електронен портал, в който ще се обявяват всички свободни позиции. Така администрациите ще намират по-лесно нужните им експерти, а служителите ще имат повече варианти за кариерно развитие. Ще се провеждат и онлайн обучения.

Като проблем в администрацията се отчита текучеството на служители. В последните години то е между 8 и 25%. В същото време администрацията няма ефективни механизми за задържане на квалифицирани служители, които отиват в частни фирми, привлечени от по-високите заплати или по-добрите възможности за професионално развитие.

Към края на 2012 г. в администрацията е имало 4797 незаети щатни бройки, които са 5,3% от общата численост. В МВР недостигът е бил най-голям – цели 6500 души или близо 12% от служителите.

В същото време по това време държавната администрация е платила близо 19 млн. лв. за външни консултантски услуги, които да подпомагат работата й.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.10   610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий. 869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net