Станишев: Караджова знаеше за рисковете по ОП "Околна среда"

29.01.2010 | 14:19
по статията работи:
От МОСВ отвърнаха, че изявлението на Станишев е политическа акция
Станишев: Караджова знаеше за рисковете по ОП "Околна среда"

Лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе документи, според които министърът на околната среда и водите Нона Караджова е била известена, че България ще загуби пари по Оперативна програма "Околна среда". Това стана в началото на парламентарния контрол в Народното събрание.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обвини предишните управляващи в укриване на предупредителни писма от Еврокомисията. В тях са констатирани проблеми по екопрограмата и опасността от загуба на средства, припомня Dariknews.bg.

Сергей Станишев:

Беше казано, че има укрити писма, които били намерени в тайници, в чекмеджета, за които това правителство не е било информирано и затова не е предприело нищо. Тези обвинения са абсолютно неверни и лъжливи.

За да се убедите, че тази политика на лъжа на българското общество произтича от най-високото ниво в държавата, искам да ви покажа следната кореспонденция: От 29 юли 2009 година от госпожа Онцова, директор на Агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" до госпожа Караджова точно по отношение на тези така наречени „крити писма" с резолюция от госпожа Караджова като министър на околната среда и водите; от 11 август 2009 година отговор от Нона Караджова до госпожа Онцова по повод на това писмо. И аз задавам въпроса, на който моля да ми се отговори: Кой лъже сега?


От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговориха в позиция по повод "кореспонденция между Райка Онцова и Нона Караджова", на която Станишев се позова пред парламента, фактите са следните:

  • На 29.07.2009 г. Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС" е изпратила до министър Караджова писмо, подписано от г-жа Онцова, тогава изпълнителен директор на агенцията, с което се изисква МОСВ да предостави експертна информация във връзка с „получено писмо от ЕК относно прилагане на процедури на пряко договаряне, след прекратяване на открити търгове в сектор „Околна среда" по проекти, съфинансирани по програма ИСПА /КФ Регламент 1164/94/ в МОСВ".
  • Самото „получено писмо от ЕК" не е приложено, нито е приложена информация за неговото съдържание, нито е указано на коя дата е получено от комисията и до кого е адресирано.
  • Писмото от г-жа Онцова е изпратено на 29 юли и е получено в МОСВ на 30 юли. Информацията, която се изисква чрез него, е с голям обем и с краен срок за изпращане същата дата - 30 юли. Независимо от това е реагирано бързо и тази информация е предоставена във физически възможния срок с писмо-отговор от 11 август.
  • Веднага е разпоредена вътрешна проверка по посочените проекти.

От екоминистерството посочват още:

Изявлението на г-н Станишев от трибуната на парламента представлява политическа акция, която има за цел да отклони общественото внимание от факта, че по време на мандата на неговото правителство в МОСВ са прилагани процедури на пряко договаряне, след прекратяване на открити търгове по проекти по програма ИСПА, а одитният орган на Министерството на финансите не е предприел нищо, за да разследва и прекрати тези нарушения. В резултат на това управленско поведение България сега е застрашена да загуби всички средства по програма ИСПА в размер на 96 милиона евро, или в най-добрия случай 10 до 20 процента от тази сума.

Що се отнася да брифинга от 24 януари тази година, на него министър Караджова коментира единствено писмото, получено от Европейската комисия в МОСВ на 26 юни 2009 г., което е свързано с проектите по Оперативна програма „Околна среда" и няма нищо общо с процедурите за пряко договаряне по програма ИСПА.

Министър Караджова никога не е твърдяла, че не знае за проблемите, свързани с усвояването на средства по европейските фондове:

Още през август и нашето министерство, така и колегите от другите министерства, направихме преглед на програмите, без да чакаме писмо от ЕК, направихме нашите анализи и предприехме още през октомври коригиращи мерки, беше категоричен министърът на околната среда и водите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...
Полезно от Мрежата
7sport.net