България разполага с два месеца, за да въведе евроизискванията в застраховането

19.11.2015 | 16:27
по статията работи: Десислава Маданска
Иначе ЕК може да предяви иск срещу страната ни
България разполага с два месеца, за да въведе евроизискванията в застраховането
Снимка: Sxc.hu

България разполага с два месеца срок, в който трябва да приложи правилата на Европейския съюз в областта на застраховането. В противен случай Европейската комисия може да предяви иск срещу страната ни пред Съда на ЕС. Освен за България това се отнася за още четири държави – Гърция, Люксембург, Словения и Швеция. Целта на тези нови правила за застраховането е да се гарантира финансовата стабилност на застрахователните компании, така че те да могат да покрият рисковете през трудни периоди. Както вече писахме заради липсата на тези директиви, България е заплашена от стартиране на наказателна процедура.

Става дума за директивите Платежоспособност II и Омнибус II. Те заместват 14-те директиви за застраховането и презастраховането, известни преди като Платежоспособност I. С тях за първи път се въвежда хармонизирана, последователна и солидна пруденциална рамка за застрахователните компании в ЕС, включително правила във връзка с количествените изисквания, управлението и докладването с цел улесняване на развитието на единен пазар на застрахователните услуги.

Новите директиви ще започнат да се прилагат изцяло от 1 януари 2016 г.

Срокът за транспониране на директивите в националното законодателство беше 31 март 2015 г. Горепосочените пет държави членки обаче не са уведомили ЕК кога ще приложат еврозаконодателството в тази област.

Искането на Брюксел е под формата на мотивирано становище и е следваща стъпка след изпращането през май 2015 г. на официално уведомително писмо до тези държави членки. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.02   1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-ия щат на САЩ. 1819 г. – Британският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net