Започват проверки на вносните зеленчуци 2

01.07.2013 | 17:10
по статията работи: Теодора Пенева
Мобилни групи ще се борят с нерегламентирания внос на селскостопански стоки
<p>Проф. Димитър Греков, министър на земеделието и храните</p>

От утре започват повсеместни проверки на вносните зеленчуци, които се продават на българския пазар. Това обяви на пресконференция днес министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Тя се състоя в сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мобилни групи ще осъществяват финансов и фитосанитарен контрол на продукцията, която влиза у нас. Те ще бъдат разположени на всички гранични пунктове, но ще проверяват стоките, които вече са внесени през границата. Освен това на контрол подлежат зеленчуковите борси, тържища и пазари (общинските и междуградските), както и търговските вериги, предлагащи зеленчуци.

Проверките ще се осъществяват от служители на Националната агенция по приходите (НАП) и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В работните групи ще се включат и представители на гражданските и браншовите сдружения, допълни проф. Греков. Той увери, че има възможност те да заработят още от утре, като се предвижда проверките да продължат през месеците юли, август и септември.

Основно ще се следи за произхода и качеството на внесената продукция. Министърът поясни, че голяма част от регистрираните като производители на пласираните на пазара зеленчуци впоследствие се оказват фирми, които или не съществуват, или не плащат данъци за търговската си дейност. Съществува предложение от зеленчукопроизводителния бранш за поставяне на пломба на всеки микробус, внасящ продукция, която да стои там до края на пълната проверка на фирмата-производител.

Конкретно в големите търговски вериги ще се проверява и на каква доставна цена са били изкупени продуктите. И въпреки че фокусът на проверките са вносните зеленчуци, българските също няма да бъдат подминати, увери Димитър Греков.

Проблемите на българските зеленчукопроизводители

"Заявката ми е за по-голямо присъствие на свежа българска продукция на българския пазар" - това заяви на пресконференцията земеделският министър, засягайки един от най-сериозните проблеми в сектора.

Неведнъж ресорните институции и браншовите асоциации алармираха в публичното пространство, че 90% от плодовете и зеленчуците на българския пазар са с чужд произход. Параметрите на проблема бяха очертани от присъстващите експерти и засегнати страни и в рамките на това събитие.

Българската продукция е с високо качество, но себестойността ѝ не може да бъде конкурентна на пазара на вносните стоки, които се продават на много по-ниски цени. По този начин производителите работят почти или напълно без печалба.

Според Георги Кафтанов, председател на новоучредената Асоциация на производителите на плодове и зеленчуци, която обединява представителите на бранша в Югозападния район, българските пазари и магазини са буквално залети от „вносни боклуци“ (както той определи доставената отвън продукция), поради което се стига до там качествените български зеленчуци да бъдат изхвърляни, вместо изкупувани. Именно това беше и лаймотивът на провелите се в събота и неделя протести, инициирани от сдружението.

Министър Греков подчерта, че лошото състояние на сектора не е резултат от правителствена политика, а от липсата на инвестиции през последните 20 години. Фактор за това е и регионалната разпокъсаност на бранша, състоящ се от много малки производители, които търгуват разделно. Обстановката е допълнена и от факта, че едва през последните няколко години фермерите са започнали да се обединяват в браншови съюзи.

Освен на българския пазар, родните зеленчуци и плодове не могат да се пласират и навън. Износът е малък, освен това – хаотичен; не е системен и регулиран, поясни проф. Греков и добави, че това е един от проблемите, на които ведомството му ще търси решения.

В тази обстановка не е трудно обяснимо защо вносната продукция е така добре приета у нас. Голяма част от нея влиза у нас незаконно. Така например македонските фермери вкарват стоките си у нас през Гърция, като това става, по думите на Димитър Греков, "посредством малки бусчета, на които никой не обръща внимание“. Една от целите на мобилните контролни групи е да се бори точно с тези практики.

Оттук нататък министерството ще се стреми да популяризира българската продукция на родния пазар. Земеделският министър съобщи по този повод, че се планира в кратък срок да бъде създадено ведомствено звено, което да се грижи за маркетинга на селскостопанските стоки, за да бъдат те адекватно представени в търговската мрежа. За тази цел ще се търси и сътрудничество с големите търговски вериги за предлагане на подчертано български свежи стоки.

В края на провелото се днес събитие от браншовото сдружение връчиха "сбита декларация" с искания към министър Димитър Греков. Георги Кафтанов поясни, че копие от нея ще бъде изпратено още до премиера Пламен Орешарски и до председателя на Народното събрание Михаил Миков. В региона на Благоевградско, по-специално в Санданско-петричкия район, има концентрирано производство на оранжерийни домати и краставици, тиквички, дини, праскови, нектарини, ягоди, череши и др.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.11   284 г. – Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. – След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I. 1800 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net