България - отличник по темпове на развитие на иновациите

28.11.2013 | 13:20
по статията работи: Manol Cholakov
Малките и средните фирми трайно ще си комуникират с БАН
България - отличник по темпове на развитие на иновациите

България се развива с най-бързи темпове в сферата на иновациите в сравнение с останалите страни от ЕС. Това каза Емилия Радева от ресорната дирекция в икономическото министерство по време на международната конференция „Индустрии и иновации“, на която Econ.bg е медиен партньор. Тя представи стратегията за интелигентно развитие на България.

В документа се предвижда политиката за развитието и въвеждането на модерните технологии да се фокусира в по-голяма степен върху регионите. С тази цел ще се създаде партньорска мрежа, съставена от служители на местната администрация. Те ще поддържат постоянна връзка с централната власт. Така при реализирането на приоритетите в областта сектора ще се отчитат нуждите на бизнеса в отделните региони, както и този на общините. Структурите ще бъдат създадени във всички областни градове в отделните райони на планиране.

През следващия програмен период у нас ще бъде създаден и единен механизъм за координиране и управление на политиката в сферата на иновациите. Постигането на устойчив и интелигентен растеж ще се реализира и чрез подкрепа на фирмите, които има експортен потенциал.

В документа е залегнало и решението на "вечния проблем" за липсата на връзка между образование и бизнес. В тази посока ще бъдат предприети мерки за популяризирането на научните достижения в университетите и БАН. Целта е малките и средните предприятия, които трудно достигат до „произведеното“ от научните институции, да създадат трайна комуникация с тях и да се възползват от техните открития и знания.

Сред приоритетите в стратегията е разрешаването на проблема с липсата на инфраструктура за развитието на технологиите. Според Радева трябва да се възродят индустриалните институти, спрели да съществуват в годините на Прехода.

Една от основните задачи, които трябва да се решат, е повишаването на броя на завършилите технически специалности за сметка на хуманитарните. Студентите и учениците от специализираните гимназии трябва да имат възможности за специализация и обучение в самите фирми. Стратегията предвижда и да създаде нова методология за оценка на проектите за иновативни технологии, реализирани с евросредства или от държавата. Благодарение на нея ще се отчитат и финансовия ефект от проекта.

В бъдеще време вероятно ще се създаде специално ведомство, която да отговаря за сферата на модерните технологии. В настоящия момент политиките ще се реализират от Агенцията за развитие на малките и средните предприятия. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...